Ukrajina prepovedala delovanje največje proruske stranke v državi

Svet 20. Jun 202219:48 > 19:48 4 komentarji
Ukrajina
PROFIMEDIA

Ukrajinsko sodišče je danes zaradi obtožb o spodkopavanju državne suverenosti prepovedalo delovanje največje proruske stranke v državi, Opozicijske platforme za življenje, in odločilo, da se njeno premoženje prenese v državno last.

Ukrajinske oblasti so poleg tega zaradi obtožb o izdaji pridržale tajkuna Viktorja Medvedčuka, ki je stranko Opozicijska platforma za življenje ustanovil leta 2018.

Pritožbeno sodišče je prepovedalo delovanje politične stranke Opozicijska platforma za življenje, je v izjavi na družbenih omrežjih sporočil ukrajinski minister za pravosodje Denis Maliuska in dodal, da je sodišče odločilo, da se vse premoženje in druga sredstva stranke prenesejo v državno last. Odločitev prihaja po tem, ko je predsednik Volodimir Zelenski marca podpisal odlok o prepovedi delovanja desetih strank, ki so jih varnostne službe prepoznale za naklonjene Moskvi.

Medvedčuk sicer velja za glavnega zaveznika predsednika Vladimirja Putina v Kijevu. Svojo stranko je vodil na parlamentarnih volitvah leta 2019, ko je zasedla drugo mesto, tik za blokom Zelenskega. V ukrajinskem parlamentu je imela približno trideset poslancev, preden jo je Zelenski z odlokom marca, po začetku ruske invazije, prepovedal.

Delna prepoved ruske glasbe in uvoz ruskih knjig

Prav tako je ukrajinski parlament v nedeljo izglasoval prepoved predvajanja in izvajanja dela ruske glasbe na radijskih in televizijskih kanalih ter na javnih mestih. V skladu s še enim zakonom bo prepovedan tudi uvoz knjig iz Rusije in Belorusije. Prepoved se ne nanaša na vso rusko glasbo, temveč na tisto, ki so jo ustvarili ali jo izvajajo posamezniki, ki imajo ali so imeli rusko državljanstvo kadarkoli po letu 1991, ko je Ukrajina razglasila neodvisnost.

To pomeni, da se lahko dela znamenitih ruskih skladateljev, kot sta denimo Čajkovski in Šostakovič, še vedno izvajajo. Prav tako pa lahko za izjemo od prepovedi zaprosijo ruski državljani, ki obsojajo rusko agresijo na Ukrajino. V prošnji morajo med drugim navesti, da podpirajo suverenost in celovitost Ukrajine in pozivajo Rusijo k takojšnji ustavitvi agresije. Prepoved iz zakona, ki je prejel podporo 303 od 450 poslancev, se nanaša na predvajanje in izvajanje glasbe na radiu, televiziji, v šolah, na javnem prevozu, v hotelih, restavracijah, kinematografih in drugih javnih mestih. Obenem zakon predpisuje povišanje deleža ukrajinske glasbe na radijskih postajah na 40 odstotkov in ukrajinskega jezika v dnevnih programih na 75 odstotkov.

Še en vzporedni zakon obenem prepoveduje iz Rusije, Belorusije in zasedenih ukrajinskih ozemelj uvožene knjige, pa tudi gradiva v ruskem jeziku, uvožena iz drugih držav. Ta zakon bo prepovedal izdajanje in prodajo knjig, ki so jih napisali ruski državljani – s podobnimi izjemami kot pri glasbi –, čeprav to ne bo veljalo za knjige, ki so v Ukrajini že izdane.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje