V Belorusijo bo prišlo okoli 9000 ruskih vojakov, Ukrajina z ofenzivo na Herson

Svet 16. Okt 202211:53 > 18:41 6 komentarjev
Zohra Bensemra/REUTERS

Ukrajinske sile so v soboto sprožile novo ofenzivo za osvoboditev južne regije Herson, medtem ko se na vzhodu države, zlasti v bližini mesta Bahmut, soočajo z zelo težkimi razmerami. Tako ukrajinske kot proruske oblasti sicer poročajo, da so bile tarča raketnih in letalskih napadov, ki so terjali številne žrtve. Število vojakov, ki jih bo Rusija napotila v Belorusijo, bo znašalo približno 9000, njihov transport pa bo trajal še nekaj dni.

Ukrajinske napade v regiji Herson je potrdil predstavnik s strani Rusije imenovanih okupacijskih oblasti v tej regiji Kiril Stremusov, ki je poročal zlasti o topniškem obstreljevanju. Rusko obrambno ministrstvo je medtem sporočilo, da so ofenzivo že odvrnili, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Sovražnik je v zadnjih 24 urah poskušal prebiti rusko obrambno črto v bližini naselij Košara in Pjatihatki v regiji Herson,” je danes povedal tiskovni predstavnik ministrstva Igor Konašenkov in dodal, da je bilo v spopadih ubitih več kot 250 ukrajinskih vojakov, uničenih 11 tankov, 14 oklepnih vozil in dva artilerijska topa, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Glavnina spopadov v regiji se sicer osredotoča na vzpostavitev nadzora nad občinama Dudčani in Milove ter nad severozahodnim obrežjem reke Dnipro, ki so trenutno v ruskih rokah.

Razmere najtežje v bližini mesta Bahmut

Po besedah Zelenskega razmere medtem ostajajo najtežje v bližini industrijskega mesta Bahmut na vzhodu države, ki ga ruske sile že tedne silovito obstreljujejo in skušajo zavzeti.

Po poročanju tamkajšnjih proruskih oblasti naj bi separatističnim silam pred dnevi uspelo zavzeti dve vasi blizu Bahmuta, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Zelenski pa je sinoči zatrdil, da ukrajinske sile še naprej ohranjajo svoje položaje na območju in da Bahmut ostaja v njihovih rokah.

Ukrajina je bila sicer v soboto tarča ponovnih ruskih raketnih in letalskih napadov, je v svojem video nagovoru potrdil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ruska letala naj bi napadla kar 17-krat, ruske sile pa so z raketometi obstreljevale več kot 20 naselij, med drugim Ivanivko v regiji Herson in Kostiantivko v Donecku.

“Nekatere rakete in brezpilotna letala so bila sestreljena, vendar žal ne vsa. Delamo vse, da bi sestrelili več sovražnikovih raket in brezpilotnih letal in zagotovo bo prišel dan, ko bo naša država to nalogo lahko opravila stoodstotno,” je poudaril Zelenski.

Bakhmut
Zohra Bensemra/REUTERS

Nadaljujejo se napadi na vojaške in energetske objekte

Tudi Konašenkov je danes potrdil, da ruske sile nadaljujejo z napadi na ukrajinske vojaške in energetske objekte. Med drugim naj bi Rusija z visoko natančnim orožjem uničila pet skladišč streliva v regijah Herson in Doneck ter v mestu Zaporožje, poroča Tass.

“V zadnjih 24 urah smo zadeli tri poveljniške točke v bližini naselij Korovi Jar in Nikoforovka v (samooklicani) ljudski republiki Doneck, naselje Novoosinovo v regiji Harkov, pa tudi položaje 42 artilerijskih enot in vojaško opremo na 141 območjih,” je povedal.

Sirene, ki opozarjajo na nevarnost napadov, so se medtem v različnih delih Ukrajine prav tako oglasile davi.

Mesto Nikopolj je zadelo več kot 30 ruskih izstrelkov, pri čemer je bilo šest ljudi ranjenih, več kot 20 hiš in več daljnovodov pa je bilo poškodovanih, je na Telegramu sporočil predstavnik ukrajinskega predsedstva Kirilo Timošenko. Teh informacij sicer po poročanju dpa ni mogoče neodvisno preveriti.

Proruski separatisti so medtem ukrajinsko vojsko danes obtožili, da je v minulih 24 urah izvedla 40 napadov na cilje v Donecku, v katerih naj bi bil ubit en civilist, še štirje pa ranjeni.

Med drugim naj bi Ukrajina obstreljevala mesto Doneck, kjer sta bili po poročanju Tassa ranjeni dve osebi. Prav tako naj bi bila močno poškodovana upravna stavba, več avtomobilov pa je zagorelo.

Tudi v ruski regiji Belgorod severno od Ukrajine je guverner regije Vječeslav Gladkov obtožil Ukrajino obstreljevanja in opozoril, da so v napadih bile ranjene štiri osebe, med njimi trije člani iste družine. A njegovih trditev ni mogoče neodvisno preveriti.

V Belorusijo naj bi prišlo okoli 9000 ruskih vojakov

Število vojakov, ki jih bo Rusija napotila v Belorusijo, bo znašalo približno 9000, njihov transport pa bo trajal še nekaj dni, nemška tiskovna agencija dpa navaja današnje izjave oblasti v Minsku. Prvi ruski vojaki so sicer v Belorusijo, kjer bodo delovali v novi skupni vojaški skupini, prispeli v soboto.

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko je v ponedeljek Poljsko in Litvo obtožil, da pripravljata teroristične napade in netita vstajo v Belorusiji, ter napovedal namestitev regionalne vojaške skupine. Belorusija trdi, da so skupne sile z Rusijo izključno obrambne narave in da je njihov namen varovanje meje. A hkrati Minsk obtožuje Kijev, da pripravlja ofenzivo na belorusko ozemlje.

ruska vojska
Alexander Ermochenko/REUTERS

Ukrajinski predsednik Zelenski je v torek Moskvo obtožil, da želi “Belorusijo potegniti v vojno”, in pozval k mednarodni opazovalni misiji skupine G7 na meji med Ukrajino in Belorusijo.

Belorusija, tesna zaveznica Rusije, je Moskvi ob začetku njene agresije na Ukrajino omogočila, da so ruske sile z njenega ozemlja izvajale ofenzivo, vendar pa beloruska vojska še ni sodelovala v spopadih na ukrajinskem ozemlju. Minsk vselej zatrjuje, da v Ukrajino v pomoč ruskim enotam ne namerava poslati svojih vojakov. Podobno mnenje imajo tudi številni vojaški strokovnjaki, ki menijo, da bi takšen korak lahko spodkopal Lukašenkov že tako nestabilen položaj na oblasti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje