Ukrajinske sile naj bi v okupiranem mestu Lugansk zadele rusko oporišče

Svet 29. Maj 202413:04 17 komentarjev

V torek zvečer naj bi ukrajinske sile zadele rusko letalsko oporišče v okupiranem ukrajinskem mestu Lugansk. Nadaljevali so se tudi ruski napadi na Ukrajino, ki so včeraj zahtevali več življenj.

Okupirano ukrajinsko mesto Lugansk na vzhodu Ukrajine je bilo sinoči tarča napadov. Ukrajinske sile naj bi po poročanju več medijev v razmiku nekaj ur z ameriškimi balističnimi raketami srednjega dosega Atacms, izstreljenimi iz raketnega sistema Himars, zadele območje na obrobju mesta. Raketne sisteme so Ukrajini dobavile ZDA.

Posnetki, ki so zakrožili po spletu, prikazujejo velik požar, ki je izbruhnil po eksploziji raket. Guverner Luganska Leonid Pasečnik, ki so ga na čelo mesta postavile ruske oblasti, je dejal, da je bil prvi napad izveden okoli 21. ure. Po njegovih besedah naj bi bilo uporabljeno kasetno strelivo, poroča Reuters.

Po poročanju ukrajinskega portala Kyiv Post naj bi rakete zadele letališče na vzhodnem delu mesta. To je nekoč služilo za urjenje ukrajinskih letalskih sil, zdaj pa ga uporabljajo ruske enote. Tarča raket naj bi bili predvsem obrati za vzdrževanje in popravilo ruskih vojaških letal.

Ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na lokalne reševalne službe, medtem navaja, da je bilo ob napadu ranjenih tudi nekaj ljudi. Ukrajinska stran dogodka še ni uradno komentirala.

Gre sicer za zadnja v nizu ukrajinskih napadov na to okupirano mesto.

V ruskih napadih na Ukrajino več mrtvih in ranjenih

Tudi Ukrajina poroča o novih ruskih napadih v več regijah po državi, v katerih je bilo ubitih šest ljudi, več kot deset je ranjenih.

V raketnem napadu na severovzhodno regijo Sumi ob meji z Rusijo sta bili danes ubiti dve osebi, tri pa ranjene, so sporočile tamkajšnje oblasti na družbenih omrežjih. Vadim Filaškin, guverner regije Doneck na vzhodu Ukrajine, katere večji del zasedajo ruske sile, je dejal, da so bili v ločenih napadih na mesti Toreck in Selidove blizu frontne črte v torek ubiti trije ljudje, najmanj 12 pa ranjenih.

V južni regiji Herson, ki si jo je Rusija leta 2022 nezakonito priključila, pa so ruske sile obstreljevale stanovanjske stavbe in infrastrukturne objekte. Po besedah guvernerja Oleksandra Prokudina je umrl en človek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guverner regije Dnipropetrovsk Sergij Lisak je poročal še o dveh smrtnih žrtvah v mestu Nikopol na desnem bregu reke Dneper. Življenje je po njegovih navedbah izgubil 52-letni moški, ki so ga zadeli drobci šrapnela, in 54-letni voznik reševalnega vozila, ki ga je zadel bojni brezpilotnik.

Število žrtev napada na trgovino naraslo na 19

Ruske sile so minuli konec tedna izvedle enega najbolj krvavih napadov v zadnjih tednih na severovzhodno regijo Harkov ob meji z Rusijo, pri čemer so zadele trgovino s strojno opremo v istoimenskem mestu. Kot je danes sporočilo ukrajinsko tožilstvo, je število žrtev napada naraslo na 19, potem ko je zaradi hudih opeklin umrl uslužbenec trgovine. V napadu je bilo ranjenih najmanj 40 ljudi.

Rusija je po lastnih navedbah trgovino z orodjem v soboto napadla, ker naj bi Ukrajina tam skrivala orožje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad obsodil kot zlobno dejanje.

NATO
Foto: Kacper Pempel/REUTERS

Dobava streliva v prihodnjih dneh

Voditelji petih evropskih držav članic Nata so v torek na srečanju z ukrajinskim premierjem Denisom Šmihalom v Pragi potrdili podporo Kijevu v vojni z Moskvo in napovedali, da bo nujno potrebno strelivo v prihodnjih dneh prispelo v Ukrajino. Voditelji Češke, Poljske, Nizozemske, Danske in Latvije so se osredotočili predvsem na češko pobudo za nabavo do 800.000 artilerijskih izstrelkov iz držav zunaj EU, ki se ji je pridružila tudi Slovenija. Ukrajina lahko pričakuje prvo dobavo več deset tisoč 155-milimetrskih izstrelkov v naslednjih dneh, je po poročanju tujih tiskovnih agencij povedal češki premier Petr Fiala.

Petnajst članic EU in Nata je za ta projekt obljubilo približno 1,6 milijarde evrov. Slovenska vlada je za ta namen zagotovila milijon evrov. Poljski predsednik Andrzej Duda je obljubil podporo pri prevozu artilerijskih izstrelkov, razmere na ukrajinsko-ruski fronti pa je označil za težke. Kot je dejal, Rusija pripravlja novo veliko ofenzivo, artilerija pa ima ključno vlogo pri obrambi. Šmihal je dejal, da Ukrajina preprečuje, da bi se ponovile okoliščine iz leta 1939, ko je druga svetovna vojna izbruhnila z napadom Nemčije na Poljsko. “Ukrajina je in bo še naprej zaščitni ščit za Evropo,” je obljubil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje