Ukrajinske sile napadajo ruska vojaška vadišča na zasedenem ozemlju

Svet 22. Feb 202417:54 1 komentar
Ukrajinski vojak v okolici Kupianska
Ukrajinski vojak v okolici Kupianska (Foto: PROFIMEDIA)

V regiji Herson so ukrajinski vojaki v sredo napadli rusko vojaško vadišče in pri tem ubili ali huje poškodovali okoli 60 vojakov, trdijo v Kijevu. Podoben napad naj bi že v torek izvedli tudi v regiji Doneck. Medtem so v Nemčiji zavrnili dobavo raket dolgega dosega, so pa ukrajinski strani po dogovoru o menjavi tankov s Češko zagotovili več sovjetskih tankov T-72. Kijev je medtem sporazum o desetletni podpori sklenil tudi z Dansko, kjer poleg tega obljubljajo tudi nov paket vojaške pomoči.

Ukrajinske sile so v sredo na bregu Dnepra, ki je pod nadzorom ruskih sil, napadle vojaški poligon ruske vojske, je danes sporočila tiskovna predstavnika ukrajinske vojske Natalija Gumenjuk. V napadih iz zraka je bilo po njenih besedah ubitih ali hudo ranjenih okoli 60 ruskih vojakov, ki se, kot je dejala, zagotovo ne bodo vrnili na bojišča.

Kot je dejala Gumenjuk, je ukrajinska vojska napadla ruski vojaški poligon v bližini vasi Podo-Kalinivka v delu regije Herson, ki je pod nadzorom ruskih sil. Vas leži dobrih 40 kilometrov južno od vasi Krinki, ki naj bi ga nedavno ponovno zavzela ruska vojska, a so to v Kijevu zanikali. Po besedah Gumenjuk so bili na poligonu v času napadov vojaki, zadolženi za napad na vas Krinki.

Ukrajina naj bi sicer že v torek napadla tudi ruski vojaški poligon blizu kraja Volnovaha v regiji Doneck, ki leži približno na pol poti med mestoma Doneck in Mariupol. Ubitih naj bi bilo več deset ruskih vojakov, še navaja AFP.

Po blokadi končno nove obljube o vojaški pomoči

Medtem je nemški parlament danes zavrnil zahtevo opozicijskih krščanskih demokratov (CDU) o dobavi vodenih raket taurus Ukrajini. Parlament je že januarja zavrnil dobavo raket taurus, ki veljajo za ene najsodobnejših v nemškem arsenalu in lahko z velike višine in razdalje uničijo tudi utrjene cilje, kot so bunkerji. Kijev je zanje že večkrat zaprosil, nemška vlada pa temu nasprotuje iz bojazni, da bi jih lahko uporabili za napad na cilje v Rusiji, kar bi lahko vodilo v nadaljnje zaostrovanje konflikta. Bundestag je sicer podprl predlog vladajoče koalicije o dobavi oborožitvenih sistemov dolgega dosega Kijevu.

Nemčija je sicer prav v teh dneh s Češko sklenila dogovor, ki bo omogočil dobavo tankov Ukrajini. Po t. i. krožni menjavi bo Nemčija Češki zagotovila sodobne nemške tanke leopard 2A4, v zameno pa bo Češka Ukrajini poslala starejše sovjetske bojne tanke T-72 iz svojih zalog. Pri leopardih gre po poročanju dpa za tanke, nabavljene v Švici, ki pa jih v skladu s pogodbo ne smejo dobaviti v Ukrajino.

Ukrajinski vojak ob nemškem protiletalskem sistemu gepard v Odesi
Ukrajinski vojak ob nemškem protiletalskem sistemu gepard v Odesi (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajini je uspelo dodatno podporo pridobiti tudi na Danskem, kjer je z državo sklenila varnostni sporazum. Z njim se Danska zavezuje k vojaški podpori Ukrajine v naslednjih desetih letih. “Sporazum pomeni, da bo prihodnja vojaška in civilna podpora vzpostavljena v okviru dvostranskega političnega sporazuma za naslednjih deset let,” je sporočilo dansko zunanje ministrstvo. Podporo bo financiral danski sklad za Ukrajino, trenutno ocenjen na 9,3 milijarde evrov, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še navedli v Koebenhavnu.

Danska je ob tem obljubila tudi nov sveženj vojaške pomoči v vrednosti okoli 228 milijonov evrov. Sveženj vključuje financiranje nabave 15.000 topniških granat, ki naj bi jih v sodelovanju s Češko podarili v naslednjih mesecih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje