Ukrajinske vojne mačke in njihova borba proti agresorjem – mišim

Svet 26. Jan 202410:16 1 komentar
Mačka ukrajinskega vojaka
Foto: PROFIMEDIA

Družbena omrežja v Ukrajini so polna mačk, ki vojakom na fronti pomagajo s čustveno oporo, s svojo ljubkostjo pa vojski zagotavljajo tudi donacije. Borijo se tudi proti agresorjem – v tem primeru miškam.

Mačke se običajno znajdejo na položajih ukrajinske vojske naključno. Pridejo iz bližnjih vasi ali mest, ki jih je razdejala vojna. Ti hišni ljubljenčki, ki so jih lastniki zapustili, iščejo človeško zaščito pred nenehnim obstreljevanjem, napadi z droni in minskimi polji, piše Politico.

“Ko to prestrašeno malo bitje pride k tebi in te prosi za zaščito, kako lahko rečeš ne?” Močni smo, zato ščitimo šibkejša bitja, ki so se znašla v enakih strašnih okoliščinah kot mi, samo zato, ker so se Rusi pojavili na naši zemlji,“ je pojasnil Oleksandr Jabčanka, ukrajinski vojaški zdravnik.

Mačke in druge živali prav tako prinesejo uteho ukrajinskim vojakom. Nekateri jih posvojijo in odnesejo domov, drugi jih imajo s sabo v rovih in jih med rotacijo v varstvu pustijo drugim posameznikom.

Posvojene mačke bijejo lastne bitke proti mišim, ki vdirajo v rove in grizljajo komunikacijske kable Starlink, uničujejo zaloge hrane in vojaško opremo ter celo grizljajo prste spečih vojakov. “Če mačke živijo v naših rovih, se bodo miši zagotovo držale stran,” je dodal Jabčanka.

Maček, ki ima ime po generalu

Poveljnik ukrajinskih kopenskih sil Oleksandr Sirski je znan kot eden najboljših vojskovodij v državi: manj znano je, da ima mačjega soimenjaka s smrtonosnim slovesom. Roman Sinicin, častnik ukrajinske vojske, ki je mačka posvojil, trdi, da je ime po poveljniku dobil po naključju.

“To ime je dobil, ker ima rad sir. Seveda je maček, ki ima isto ime kot naš general, že postal slaven,” je dejal Sincin. Na častnikovo ogromno olajšanje se je to zdelo zabavno tudi generalu Sirskemu, ki je mačka spoznal na bojni nalogi v vasi, kjer so vojaki en mesec živeli v zapuščeni hiši, preplavljeni z mišmi.

Foto: Posnetek zaslona/@ukrainewarcats

Kot je pojasnil Sinicin, je večina domačinov zapustila vas, Sirskega pa so podkupili s hrano, da je ostal pri njih in jim pomagal rešiti problem z mišmi. “Pred tem smo morali zaradi miši zavreči škatle pakiranih obrokov,” je dodal.

Vojak ga je odpeljal domov v Kijev k svoji družini, a še vedno pomaga vojski. “Izkoristili smo njegovo priljubljenost na družbenih omrežjih in zbrali 147.000 evrov za opremo Mini Shark UAV za usmerjanje topovskega ognja,” je Sinicin povedal za Politico.

Karizmatičen lovec

Aleksander Liašuk iz regije Odesa na jugozahodu Ukrajine je izpostavil mucka po imenu Šajbik, ki z njegovo enoto živi že od leta 2022.

“Imel je največjo karizmo. Postajalo je hladno, zato sem ga neko noč vzel s seboj v spalno vrečo. Takrat sem se zaljubil v tega mačka,” je povedal 26-letni Liašuk. “Ni samo moj najboljši prijatelj, je moj sin.”

Od tistega dne se maček premika skupaj z vojakom, dinamični duo pa je postal zaradi njunih skupnih videov zelo priljubljen na družbenih omrežjih.

Liašuk svojega mačka opisuje kot popolnega lovca. “Nekoč smo bili v gozdu in v enem dnevu je ujel 11 miši. Včasih mi miši prinese v spalno vrečo,” se je pohvalil.

Kljub njuni povezanosti Šajbik ostaja svoboden maček. Junija je izginil za dolgih 18 dni, dokler ga ukrajinski vojaki niso našli na nekaj kilometrov oddaljenem položaju, kjer je užival z lokalnimi mačkami. “Potreboval je le nekaj ljubezni. Temu pravim počitnice,” je dejal Liašuk.

Šajbik je septembra prejel posebno nagrado, ker je pomagal zbrati denar za nakup sedmih avtomobilov in drugih potrebščin za vojsko.

Mačke sovražnika

Tudi Rusijo je navdihnila zgodba o ukrajinskih mačkah s fronte – objavila je številne podobne zgodbe o mačkah na njihovi strani.

Konec lanskega leta je regionalni oddelek ministrstva za izredne razmere sporočil, da so na fronto poslali mačko po imenu Maruša, da bi pomagala v boju proti mišim. “Pomagala bo krepiti moralo vojakov in varovati njihovo spanje ter braniti zaloge hrane,” je ministrstvo zapisalo v izjavi. “Prepričani smo, da se bo Maruša dobro odrezala in da se bo kmalu vrnila domov!”

Vojak z mačko v Zaporožju
Vojak v Zaporožju (Foto: PROFIMEDIA)

V ruskih zgodbah so sicer največkrat opisane mačke, ki so jih posvojili ruski vojaki, potem ko so jih domnevno zapustili njihovi ukrajinski lastniki. “Težko si je predstavljati življenje brez njega,” je o črnem mačku z vzdevkom Copter zapisal lokalni portal VN.ru iz Novosibirska. “Skupaj z vojaki razpravlja o taktičnih načrtih, poskuša jedi in straži.”

Moskovski tabloid je objavil zgodbo o mački po imenu Bullet, ki je varovala poveljnika motorizirane strelske enote, tako da mu je lezla na glavo in ga opozarjala na mine in sovražnikov ogenj.

V drugem mediju pa so objavili videoposnetek vojaka, ki boža mačko, opisano kot terapevtko enote. “Njeno predenje deluje pomirjujoče in počutiš se kot doma,” je ob tem dejal ruski vojak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje