Zelenski zaradi ruske ofenzive odpovedal vse prihajajoče obiske v tujini

Svet 15. Maj 202409:21 > 13:53 10 komentarjev
volodimir zelenski
Foto: Thomas Peter/REUTERS

Ukrajinska vojska je začela premeščati enote v harkovski regiji s ciljem zmanjšati izgube, poročajo tuje tiskovne agencije. Ob okrepljenih ruskih napadih je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odpovedal vse prihodnje obiske v tujino. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je potrdil, da bodo ZDA Ukrajini zagotovile dodatni dve milijardi dolarjev. Sklad bo po njegovih navedbah orožje zagotovil še danes. "Vsi, ki bi radi stavili proti Ukrajini, naj tega ne počnejo. To bi bila velika napaka," je dejal. V pogovoru z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo je še poudaril, naj se Ukrajina sama odloči, ali bo z dobavljenim orožjem napadla Rusijo.

Ukrajina je po napredovanju ruskih sil v regiji Harkov v zadnjih dneh začela umikati svoje enote iz več vasi na območju. V okolici vasi Vovčansk in Lukjanci so se v odgovor na kopenske napade ruske vojske zgodili premiki ukrajinskih enot na primernejše položaje s ciljem, da bi zmanjšali število žrtev in izgube na svoji strani, je ponoči sporočila ukrajinska vojska.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ob tem odpovedal tudi vse prihodnje obiske v tujino, saj se ukrajinska vojska trudi zajeziti nove napade, je poročal BBC. Tiskovni predstavnik Sergej Nikiforov je dejal, da so po naročilu Zelenskega prestavili in uskladili nove datume za “vse mednarodne dogodke, načrtovane za prihodnje dni”. Med njimi je petkov obisk Madrida.

Vodja policije v Vovščansku Oleksij Harkivski je potrdil, da ruske sile vzpostavljajo svoje položaje v mestu. “Razmere so zelo težke. Sovražnik zavzema položaje na ulicah mesta Vovčansk,” je dejal. Kot še poroča BBC, bi zavzetje strateško manj pomembnega mesta imel negativen vpliv na moralo Ukrajine.

Ameriški državni sekretar Anthony Blinken je ob koncu obiska v Ukrajini napovedal, da bodo ZDA Ukrajini zagotovile dodatni dve milijardi dolarjev za financiranje vojne. Sklad bo po njegovih navedbah orožje zagotovil še danes, je poročal BBC. “Pospešeno dobavljamo strelivo, oklepna vozila, rakete in zračno obrambo, da jih postavimo na frontno črto,” je dejal in dodal: “Skupaj smo šli skozi težke čase, zato sem prepričan, da bomo skupaj prebrodili tudi te težke trenutke.”

V pogovoru z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmitrom Kulebo je Blinken poudaril še, naj se Ukrajina sama odloči, ali bo z dobavljenim orožjem napadla Rusijo.

Ukrjainski vojak v regiji Doneck
Ukrajinski vojak v regiji Doneck (Foto: PROFIMEDIA)

Ruske sile pretekle dni napredujejo z napadi na cilje v Ukrajini

Tako ruska kot ukrajinska stran sta v več kot dve leti trajajoči vojni umike svojih enot že večkrat imenovali kot premeščanje na primernejše položaje, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Iz generalštaba ukrajinske vojske so ob tem sporočili, da kljub težavnemu položaju ruskim okupatorjem na bojišču ne bodo dovolili pridobiti prednosti.

Omenjeni obmejni vasi v harkovski regiji sta med sabo oddaljeni 30 kilometrov in sta bili v zadnji ruski ofenzivi cilja ruskih napadov. Zato je Kijev na to območje v zadnjih dneh poslal okrepitve, ki jih zdaj premešča oziroma umika.

Vojaški analitiki ocenjujejo, da je prav to strategija ruske strani, ki Kijev sili k premeščanju s položajev okoli mest Časiv Jar v regiji Doneck, kjer prav tako napredujejo ruske sile. “Najtežje je v tem trenutku prav v regijah Doneck in Harkov,” je v torkovem večernem nagovoru potrdil ukrajinski predsednik Zelenski.

Kljub težkemu položaju na fronti so ukrajinske sile ponoči z raketami in droni znova napadle rusko ozemlje ob meji. Ruska zračna obramba je prestregla in uničila 17 ukrajinskih brezpilotnih letalnikov in deset raket atacms, je danes sporočilo obrambno ministrstvo v Moskvi. Guverner regije Rostov Vasilij Golubev je medtem na Telegramu sporočil, da sta dva drona povzročila eksplozijo v skladišču goriva v regiji Rostov na jugu države, kjer je tudi štab ruske vojske za delovanje v Ukrajini. Po njegovih besedah žrtev ni bilo, prav tako pa na območju ni izbruhnil požar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje