Ukrajinski minister za N1: Ko gre za lasten obstoj, ne razmišljaš, kako težko je

Svet 13. Maj 202423:39 12 komentarjev
Ukrajinski minister
Foto: N1 Beograd

"Za vsako ceno moraš zmagati, se zaščititi, saj je to vprašanje obstanka," je med obiskom Srbije v intervjuju za N1 Beograd dejal ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Od začetka vojne v Ukrajini sta minili že več kot dve leti, a minister ne razmišlja, kako težko je.

Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba se mudi v Srbiji, kjer se je srečal s predsednikom Aleksandrom Vučićem in premierjem Milošem Vučevićem. Kuleba je v Beogradu z ženo ukrajinskega predsednika Oleno Zelensko, gre pa za prvi obisk predstavnika ukrajinskih oblasti v Srbiji po začetku vojne v Ukrajini.

V pogovoru za N1 Beograd je ukrajinski zunanji minister med drugim spregovoril o podpori Ukrajini, tudi zaradi vojne v Gazi, ki je v zadnjem letu odvrnila pozornost od ukrajinsko-ruskega konflikta. Kuleba je dejal, da dlje kot vojna traja, težje postaja. “Mislim, da Ukrajina v tem ni posebna. Vsaka država, ki je izkusila vojno, lahko to potrdi. Ko si zadaš, da boš zmagal v vojni, ker gre za lasten obstoj, izbris države in identitete, ne razmišljaš, kako težko je. Zmagati moraš za vsako ceno, se zaščititi, ker gre za vprašanje obstoja. Tudi sam ne razmišljam, kako težko je,” je povedal in dodal, da se vsak dan trudi za zmago Ukrajine.

“Ključno je, da pomoč v Ukrajino prispe pravočasno”

Ob tem je ukrajinski zunanji minister poudaril, da na podporo Ukrajini vpliva tudi menjava političnih sil v svetu. “Vlade se menjajo, zato je treba graditi nove odnose. Vse to zahteva pozornost, a če se ozrem na zadnjih šest mesecev, vidim nekaj velikih odločitev, ki so bile sprejete v Evropski uniji, v posameznih državah, v ZDA, kar ni bilo mogoče pred dvema letoma ob začetku invazije,” je povedal in jih nekaj tudi naštel.

“EU je odprla pristopna pogajanja za vstop v EU, vzpostavila večletni finančni instrument za pomoč Ukrajini, razmišlja o uporabi zamrznjenih ruskih sredstev za podporo Ukrajini, države so napovedale pakete vojaške pomoči …” Ob tem je Kuleba priznal, da je vojna v Gazi odvrnila nekaj pozornosti od vojne v Ukrajini. “Dogajajo se torej dobre in slabe stvari, a na splošno še vedno mislim, da uživamo veliko podporo držav, ki razumejo, kaj je na kocki. V igri ni le prihodnost Ukrajine, ampak vprašanje, kakšna bosta Evropa in svet v prihodnosti.”

Na vprašanje, kako odgovarja kritikom v nekaterih državah, ki menijo, da bi morala Ukrajina priznati poraz in končati vojno ter pomanjkanje razumevanja, da gre tudi za njihovo prihodnost, je ukrajinski zunanji minister odgovoril, da se s temi izzivi spoprijemajo že desetletje. “Od leta 2014 so nam nasprotovale številne politične sile v Evropi. Vendar na koncu še vseeno uživamo podporo,” je pojasnil. Navedel je, da tudi politiki, ki pred volitvami gradijo na protivojnih sloganih, po izvolitvi podprejo Ukrajino.

Dmitro Kuleba
Foto: Dursun Aydemir/Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM/PROFIMEDIA

Zunanji minister je med drugim spregovoril o milijardni pomoči Ukrajine. Koliko te pomoči dejansko prispe pravočasno?

“Ko ste odločeni v vojni zmagati, od partnerjev potrebujete dve stvari – ogromno količino in obseg podpore ter njeno pravočasno dostavo. Včasih imamo primere, ko je pomoč napovedana, ko politiki odkljukajo okvirček in rečejo, da so Ukrajini pomagali, vendar si vzamejo predolgo časa, da to pomoč tudi dostavijo. Težko je vnaprej načrtovati vojne napore, saj ko slišite, da boste na primer dobili 100.000 artilerijskih projektilov, takoj začnete računati, kdaj in kako jih boste uporabili, in temu primerno načrtujete akcijo. Toda če pomoč zamuja ali ne pride pravočasno, vaši vojaki nimajo s čim streljati. Rusija ima na žalost artilerijske projektile. To vodi do izgube življenj in ozemlja. Vojna ima svoje posledice, vsaka zamuda pa se odraža na bojišču,” je še povedal. Poudaril je, da je prav zato ključno, da pomoč v Ukrajino pride pravočasno.

Kuleba je ob tem povedal, da je vzrok za neuspehe na fronti pri Harkovu, da niso pravočasno dobili obljubljenih raket, ostalo vojaško opremo so prejeli z nekaj zamude, Rusi pa so močnejši v zraku. “V tej vojni Rusija nadzoruje zrak, kar pomeni, da s svojimi bombniki cilja naše položaje. Imamo zelo malo možnosti, da jih sestrelimo.” Po njegovih besedah je tako kombinacija več dejavnikov tista, ki ustvarja težave na bojišču. “Toda ne glede na to nam je uspelo obdržati razmere pod nadzorom, za visoko ceno, vendar, kot sem rekel, bo najvišja cena tista, ki jo bodo ljudje v Ukrajini plačali, če izgubijo,” je še povedal ukrajinski minister.

Napad v Harkovu
Foto: REUTERS/Vyacheslav Madiyevskyy

Na vprašanje, ali je Srbija ena od teh držav, ki jih je omenjal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ki ukrajinsko tragedijo izkorišča za lastne cilje, je Kulega odgovoril, da si ne more predstavljati, kaj sploh ima Srbija od vojne, ki jo je začela Rusija proti Ukrajini. Dodal je, da razume težave srbske zunanje politike, a da dejstvo, da je prišel v Beograd, govori o tem, da imata državi dobre odnose in da razumeta druga drugo.

“Takoj ko sem prišel sem, sem slišal veliko komentarjev o proruskih Srbih in podobno. Nekateri so mi rekli, da je to dobra priložnost, da je Ukrajina vidna, ker so Srbi proruski. Menim, da Srbi niso proti Ukrajincem. Rusija vlaga veliko sredstev, da Srbe prepriča, da so proti Ukrajincem. A če pogledate zgodovino naših narodov, boste videli, da imajo Srbi in Ukrajinci pravzaprav veliko več skupne zgodovine kot Srbija in Rusija. Vsi smo Slovani, vsi smo pravoslavci … vse ostalo je samo ruska propaganda. Ampak razumem vašo politiko. Imate svoje težave.”

Ukrajinski minister je Srbe pozval, naj na Ukrajino gledajo s svojimi očmi in ne skozi prizmo ruske propagande.

Ukrajinska prva dama in zunanji minister sta obisk v Beogradu začela v nedeljo z obiskom mestne knjižnice, kjer so pod pokroviteljstvom Zelenske odprli ukrajinsko polico, del knjižnice z ukrajinskimi knjigami. Nato sta si ogledala še trdnjavo Kalemegdan, kjer so uvedli avdiovodnik v ukrajinščini za to turistično točko. Med ogledom knjižnice in trdnjave sta ju spremljala žena srbskega predsednika Tamara Vučić in srbski zunanji minister Marko Đurić.

Kuleba se je na srečanju s premierjem Vučevićem pogovarjal o aktualnih varnostnih in političnih razmerah v svetu in možnostih gospodarskega sodelovanja v teh okoliščinah. Srbski premier je po srečanju poudaril, da je Srbija zavezana spoštovanju mednarodnega prava in ozemeljske celovitosti vsake države članice Združenih narodov, vključno z Ukrajino. Dejal je, da je Srbija odprta za prijateljske pogovore o vseh vprašanjih in na vseh ravneh.

Kuleba pa je dejal, da je njegov prihod sporočilo, da obstaja prostor za nadaljnjo krepitev odnosov med državama. Poudaril je, da imata Srbija in Ukrajina veliko razlik, a tudi veliko skupnega, zato je po njegovih besedah mogoče skupaj graditi prihodnost na številnih področjih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje