Ukrajinski predsednik Zelenski se zahvaljuje premierju Golobu

Slovenija 17. Maj 202418:44 11 komentarjev
Robert Golob, Volodimir Zelenski, obisk v Ukrajini
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ukrajinski predsednik je sporočil, da je govoril s slovenskim premierjem Robertom Golobom in se mu med drugim zahvalil za podporo ukrajinske mirovne formule ter potrditev udeležbe na konferenci o miru, ki bo junija v Švici.

Na družbenem omrežju X je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zapisal, da je govoril s slovenskim predsednikom vlade Robertom Golobom. Zahvalil se mu je za aktivno podporo mirovne formule, ki jo je predstavil prav Zelenski, pa tudi za potrditev udeležbe na konferenci o miru v Švici, ki bo potekala med 15. in 16. junijem v Bürgenstocku. Namen konference je zagnati mirovnni proces za Ukrajino.

“Razpravljala sva tudi o našem stalnem sodelovanju na področju obrambe. Naše ekipe zaključujejo delo na dvostranskem varnostnem sporazumu, ki temelji na vilenski deklaraciji skupine G7. Dogovorili smo se, da ga bomo podpisali v najkrajšem možnem času,” je še zapisal Zelenski.

Da Slovenija pripravlja varnostni sporazum z Ukrajino, je že konec marca na seji odbora DZ za zunanjo politiko povedala zunanja ministrica Tanja Fajon. Gre za podoben sporazum, kot ga je Kijev med drugim podpisal z Londonom, Berlinom, Parizom in Koebenhavnom.

Za konec je Zelenski še dodal, da verjame v to, da lahko Ukrajina računa na podporo Slovenije pri začetku pristopnih pogajanj Ukrajine v EU.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje