Ukrajinski zunanji minister Poljski: Žitna vojna škoduje obema državama

Svet 28. Sep 202317:07 3 komentarji
Dmitro Kuleba
Ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. (Foto: PROFIMEDIA)

Poljska je bila do pred kratkim ena najtrdnejših zaveznic Ukrajine, sedaj se spor med državama zaradi izvoza ukrajinskega žita vse bolj zaostruje. Situacijo je komentiral ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba, ki je posvaril, da konflikt, ki bi se med volitvami na Poljskem lahko še zaostril, škoduje obema državama.

Zaostrovanje spora med Kijevom in Varšavo glede izvoza ukrajinskega žita je škodljivo za obe državi, je danes opozoril ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Poljska in Ukrajina nimata druge izbire, kot da to vprašanje razrešita, je poudaril, poročajo tuje tiskovne agencije.

Potem ko je Varšava v nasprotju z odločitvijo Evropske komisije o odpravi omejitev podaljšala prepoved uvoza ukrajinskega žita, se je vnel diplomatski spor med Ukrajino in Poljsko, sicer eno od najtesnejših zaveznic Ukrajine v času ruske invazije.

“Poljski smo jasno sporočili, da smo zavezani konstruktivni rešitvi tega položaja. Mi ne potrebujemo te žitne vojne, prav tako ne Poljska,” je v pogovoru za ukrajinsko tiskovno agencijo Interfax-Ukraine, ki jo povzema francoska tiskovna agencija AFP, dejal Kuleba. Izrazil je prepričanje, da bo spor sčasoma razrešen, obenem pa posvaril pred dolgoročnimi posledicami stopnjevanja napetosti. Opozoril je tudi, da bi se lahko spor pred volitvami na Poljskem, ki bodo 15. oktobra, še zaostril.

“Zgodba o nehvaležnosti Ukrajincev je laž”

“Dejstvo, da se v glavah Poljakov utrjuje zgodba o nehvaležnosti Ukrajine in Ukrajincev, ima lahko izjemno negativne posledice za varnost,” je dejal Kuleba.

Obtožbe o nehvaležnosti je označil za odkrito laž. “Ukrajina je zelo iskreno in globoko hvaležna poljskemu ljudstvu in poljski vladi,” je dejal.

Poljska je bila ena od najtrdnejših podpornic Ukrajine, odkar je Rusija februarja 2022 v Ukrajino poslala svoje vojake, in je ena od glavnih dobaviteljic orožja Kijevu. Poljski premier Mateusz Morawiecki je sicer minuli teden sporočil, da Varšava ne bo več pošiljala orožja v Ukrajino.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje