Umrl nekdanji italijanski predsednik Giorgio Napolitano

Svet 22. Sep 202320:09 > 21:07
Giorgio Napolitano
PROFIMEDIA

V 99. letu starosti je umrl nekdanji predsednik Italije Giorgio Napolitano. Bil je prvi predsednik republike v italijanski zgodovini, ki so mu poslanci podelili nov mandat, prav tako pa ima trenutno najdaljši predsedniški staž v državi. Zasedal je tudi skoraj vse najpomembnejše položaje v italijanski politiki.

Umrl je nekdanji italijanski predsednik Georgio Napolitano. Kot piše italijanska tiskovna agencija Ansa, je 98-letni politik umrl v rimski bolnišnici. Že dlje časa je imel zdravstvene težave. V bolnišnico so ga sprejeli kmalu po njegovem rojstnem dnevu 29. junija, v zadnjih dneh pa se je njegovo stanje še poslabšalo.

Predsedniški položaj je zasedal od leta 2006 do 2015. Bil je prvi italijanski predsednik, ki je bil na to funkcijo ponovno izvoljen. Svoj drugi mandat je končal predčasno, kot razlog za odstop pa je navedel starost. Napolitano je zaenkrat tudi predsednik z najdaljšim stažem v Italijanski zgodovini. Prehitel bi ga lahko njegov naslednik in sedanji predsednik Sergio Mattarella.

Več vidnih italijanskih politikov, med njimi tudi premierka Giorgia Meloni, je že izrazilo sožalje ob smrti nekdanjega predsednika države. Njegov naslednik Mattarella se mu je med drugim poklonil z besedami, da je zvesto sledil ustavi, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Sožalje je na družbenem omrežju X izrekla tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar.

Politično je bil aktiven tudi pred izvolitvijo za predsednika. Kot član Komunistične partije Italije, ki je veljala za največjo komunistično stranko na Zahodu, je bil leta 1953 izvoljen za poslanca v parlamentu in to funkcijo s krajšo prekinitvijo zasedal do leta 1996, piše Rai News. Leta 1992 je postal predsednik poslanske zbornice, med leti 1996 in 1998 pa je bil notranji minister. Za tem je bil izvoljen v Evropski parlament v Strasbourgu, kjer je bil poslanec do leta 2004.

Napolitana je leta 2005 takratni predsednik in njegov predhodnik Carlo Azeglio Ciampi imenoval za dosmrtnega senatorja. Gre za prestižni naziv, ki ga podelijo le upokojenim predsednikom republike ter osebam, ki so z zaslugami na družbenem, znanstvenem, umetniškem in literarnem področju zaznamovali državo.

Otoplil odnose s Slovenijo

Bivši italijanski predsednik je pripomogel tudi k otoplitvi odnosov med Slovenijo in Italijo. Zgodovinsko je bilo namreč srečanje takratnih predsednikov Italije, Slovenije, Hrvaške, Napolitana, Danila Türka in Iva Josipovića v Trstu, ko so julija 2010 obiskali tudi Narodni dom v Trstu.

Giorgio Napolitano na obisku v Slovenijil leta 2012 Giorgio Napolitano na obisku v Slovenijil leta 2012
Srdjan Živulović/Bobo
Giorgio Napolitano na obisku v Slovenijil leta 2008 Giorgio Napolitano na obisku v Slovenijil leta 2008
Bor Slana/Bobo
Prededniki Slovenije Danilo Turk , Italije Giorgio Napolitano in Hrvaške Ivo Josipović pred Narodnim domom v Trstu Prededniki Slovenije Danilo Turk , Italije Giorgio Napolitano in Hrvaške Ivo Josipović pred Narodnim domom v Trstu
Bobo
Giorgio Napolitano na obisku v Slovenijil leta 2012 Giorgio Napolitano na obisku v Slovenijil leta 2012
Srdjan Živulović/Bobo

Takrat so se zavzeli za preseganje tragedij iz preteklosti. Ob obisku Slovenije leta 2012 pa je Napolitano postal prvi tuji predsednik, ki je nagovoril državni zbor.