Umrl nekdanji šef propagande Severne Koreje, ki je zgradil kult dinastije Kim

Svet 08. Maj 202409:25 1 komentar
Kim Ki Nam
Foto: PROFIMEDIA

Umrl je nekdanji šef propagande Severne Koreje, ki naj bi bil zaslužen, da je oblikoval kult osebnosti dinastije Kim.

Nekdanji šef propagande Severne Koreje Kim Ki Nam je v torek umrl v 95. letu starosti, so poročali državni mediji. Kimu, ki je med letoma 1989 in 2017 vodil oddelek za propagando in agitacijo vladajoče stranke, pripisujejo zasluge za oblikovanje kulta osebnosti vladajoče dinastije, a tudi za zbliževanje Pjongjanga in Seula.

Kim Ki Nam je bil na zdravljenju v bolnišnici od leta 2022, umrl pa je po odpovedi organov, poročanje severnokorejske tiskovne agencije KCNA povzema francoska AFP.

Ob smrti so ga državni mediji opisali kot veterana stranke in revolucije, prestižnega teoretika in pomembnega političnega aktivista.

Pokojniku se je že poklonil severnokorejski voditelj Kim Džong Un, ki je na tem položaju nasledil očeta Kim Džong Ila. Tuji opazovalci ravno Kim Ki Namu pripisujejo zasluge za oblikovanje kulta osebnosti dinastije Kim. V času njegovega vodenja propagandnega aparata so se na čelu države izmenjali ustanovitelj Severne Koreje Kim Il Sung, njegov sin ter vnuk.

Kim Ki Nam
Foto: PROFIMEDIA

Kim Ki Nam je sicer igral tudi opazno vlogo v zbliževanju Severne in Južne Koreje, ko je v letih 2005 in 2009 obiskal Seul. Odnosi na Korejskem polotoku so se odtlej bistveno poslabšali, v zadnjem obdobju pa jih zaznamujejo napetosti v zvezi z raketnimi preizkusi Pjongjanga in krepitvi vojaškega sodelovanja Seula z Washingtonom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje