Umrl odvetnik, ki je bil vpleten v škandal s panamskimi dokumenti

Svet 10. Maj 202408:37 0 komentarjev
Ramon Fonseca
Foto: PROFIMEDIA

Umrl je Ramon Fonseca, soustanovitelj zdaj že propadlega odvetniškega podjetja, ki je v središču škandala s panamskimi dokumenti.

Med čakanjem na izrek sodbe na sojenju zaradi pranja denarja je umrl odvetnik Ramon Fonseca, soustanovitelj zdaj že propadlega odvetniškega podjetja, ki je v središču škandala s panamskimi dokumenti, je v četrtek sporočil njegov odvetnik.

Fonseca je umrl ponoči v bolnišnici v Panami, je povedal član njegove odvetniške ekipe. Dodal je, da se zaradi zdravstvenih težav ni udeležil sojenja, ki se je začelo 8. aprila.

Vzrok smrti 71-letnega Fonsece, ki je skupaj s kolegom nemškega rodu Jurgenom Mossackom ustanovil odvetniško pisarno Mossack Fonseca, ni znan.

Tožilci so za Fonseco in Mossacka zahtevali 12 let zaporne kazni. Sodili so jima skupaj z več kot 20 ljudmi, večinoma nekdanjimi uslužbenci pisarne. Tožilstvo jim očita posredovanje lažnih informacij bankam za odprtje računov ter prikrivanje dejanskih lastnikov denarja.

Razkritje dokumentov družbe Mossack Fonseca leta 2016 je pokazalo, kako številni bogataši skrivajo premoženje v offshore podjetjih, kar je sprožilo preiskave po vsem svetu. V 11,5 milijona razkritih datotek so bile vpletene vplivne osebe, vključno z milijarderji, politiki in športnimi zvezdniki.

Islandski premier Sigmundur David Gunnlaugsson je moral odstopiti s položaja, ker je imela njegova družina račune v tujini, pakistanskemu predsedniku Navazu Šarifu pa so do smrti prepovedali kandidiranje za visoke položaje. Med vpletenimi v škandal so tudi nekdanji britanski premier David Cameron, nogometni zvezdnik Lionel Messi, takratni argentinski predsednik Mauricio Macri in španski filmski režiser Pedro Almodovar.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!