Umrl prvi predsednik Irana po islamski revoluciji

Svet 09. Okt 202117:25 > 17:33 0 komentarjev
Predsednik Irana
Philippe Wojazer/REUTERS

V bolnišnici v Parizu je po dolgotrajni bolezni danes umrl prvi predsednik Irana po revoluciji leta 1979 Abolhasan Banisadr, je sporočila njegova družina. Star je bil 88 let.

Iran je Abolhasan Banisadr vodil le 16 mesecev, od prvih volitev po odpravi monarhije v začetku leta 1980 pa do junija 1981, ko ga je parlament odstavil, ker je zašel v spor s tedanjim iranskim vrhovnim voditeljem, ajatolo Ruholo Musavijem Homeinijem. Pred tem je vrsto let veljal za enega Homeinijevih najtesnejših sodelavcev in ostrega nasprotnika šaha Mohameda Reze Pahlavija.

Beg je v tujino

Ker je bil zagovornik liberalnega islama ter je nasprotoval krepitvi islamskih klerikov in spreminjanju države v teokracijo, je po odstavitvi zbežal v tujino. V izgnanstvu v Franciji je skupaj z Masudom Radžavijem, vodjo Mudžahidov iranskega naroda, ustanovil Nacionalni svet upora Irana. Z Radžavijem se je kasneje razšel in je zapustil omenjeni svet.

Svojci so Banisadra danes označili kot nekoga, ki je “branil svoboščine”, medtem ko so mu v Teheranu očitali, da je pod okriljem francoskih in zahodnih obveščevalnih služb dolga leta vztrajno blatil ljudi in sistem Islamske republike.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!