Umrl znani igralec Donald Sutherland

Svet 20. Jun 202419:58 3 komentarji
Donald Sutherland
Foto: PROFIMEDIA

V 89. letu starosti je umrl znani kanadski igralec Donald Sutherland. Najbolj prepoznaven je po svojih vlogah v filmih Igre lakote, M.A.S.H. in Živalska hiša.

Znani igralec Donald Sutherland je po dolgi bolezni umrl v Miamiju na Floridi. Star je bil 88 let.

Njegov sin Kiefer Sutherland je zapisal: “Menim, da je bil eden najpomembnejših igralcev v zgodovini filma. Nikoli se ni ustrašil vloge, ne glede na to, ali je bila dobra, slaba ali grda.” Dodal je, da je njegov oče “ljubil, kar je počel, in delal, kar je ljubil” ter da je to “dobro preživeto življenje”.

Igra Donalda Sutherlanda je bila znana po intenzivnosti. V 50-letni karieri je posnel 140 filmov. Velik preboj je doživel s filmom Ducat umazancev iz leta 1967, pozneje je igral premetenega zdravnika Hawkeye Piercea v filmu M.A.S.H. Ob Jane Fonda je nastopil v trilerju Klute. Mlajši gledalci pa Sutherlanda poznajo predvsem po vlogi zlobnega predsednika Panema v franšizi Igre lakote.

Sutherland se je rodil v kanadski provinci Novi Brunswick. Na univerzi v Torontu je študiral inženirstvo, nato pa se je usmeril v dramsko igro in diplomiral iz obeh področij. V 70. letih prejšnjega stoletja je bil dejaven tudi med aktivisti, ki so nasprotovali ameriški vojni v Vietnamu.

Veljal je za enega najboljših filmskih igralcev, ki nikoli niso bili nominirani za oskarja, a je kljub temu v času dolgoletne kariere prejel kopico nagrad. Po igralski poti sta mu sledila sinova Kiefer in Rossif, krajši čas pa tudi Angus, ki je sicer filmski producent. Skupno je imel pet otrok, igralka pa je tudi njegova vnukinja Sarah Sutherland.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje