Uničujoči Boris še ni rekel zadnje, zdaj trepetajo tudi v Italiji

Svet 17. Sep 202417:32 > 17:39 3 komentarji
ciklon Boris se pomika nad italijo
Foto: Neurje.si/Facebook

V osrednji Italiji se pripravljajo na prihod ciklona Boris, ki je v zadnjih dneh opustošil več evropskih držav. Meteorologi napovedujejo, da bo do petka največ dežja padlo v deželah Emilija-Romanja in Marke, kjer so za jutri razglasili oranžni alarm. Gre za italijanski deželi, ki so ju hude poplave razdejale že maja lani.

Ciklon Boris, ki je v zadnjih dneh pustošil po srednji Evropi, se pomika proti naši zahodni sosedi. Nad osrednji del Italije naj bi v naslednjih 48 urah prinesel obilne padavine z nevihtami, ki bi lahko povzročile poplave. Kot napoveduje državni meteorološki servis, naj bi ciklon v naslednjih dveh dneh obilne padavine prinesel predvsem deželam Emilija-Romanja in Marke, močno pa naj bi deževalo tudi v delu Abrucev.

Kot še napovedujejo italijanski meteorologi, naj bi v delih teh dežel v 12 urah padlo več kot 100 milimetrov dežja, v 24 urah pa lahko ponekod pričakujejo več kot 150 milimetrov dežja.

Zaradi intenzivnosti padavin in njihove dolgotrajnosti zato v tem delu Italije pričakujejo težave. Meteorološka agencija Il Meteo izpostavlja možnost poplav vodotokov in zemeljske plazove v hribovitih predelih. Civilna zaščita je tako v Emiliji-Romanji za sredo že izdala oranžno opozorilo pred možnimi poplavami in proženjem plazov. Rumeno opozorilo pred omenjenima nevarnostma sicer velja za večino srednje in južne Italije.

Deželi Emiliji-Romanja in Marke so izjemno hude poplave s plazovi prizadele že maja lani. V divjanju narave je umrlo 15 ljudi, brez strehe nad glavo pa je ostalo več kot 20.000 ljudi.

Ciklon Boris, ki je svoje divjanje po Evropi začel prejšnji četrtek, je najbolj prizadel dele Avstrije, Češke, Madžarske, Poljske, Romunije in Slovaške. Ponekod so poplavne vode povzročile pravo opustošenje in po zadnjih podatkih terjale najmanj 21 smrtnih žrtev. Pet ljudi je umrlo v Avstriji, sedem v Romuniji, šest na Poljskem in trije na Češkem. Več naselij je še vedno odrezanih od sveta, ponekod pa se zaradi premikanja poplavnih valov na najhujše šele pripravljajo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje