Univerzalno čistilo iz treh sestavin, ki je primerno skoraj za vse

Navdih 04. Avg 202418:21 0 komentarjev
Čiščenje
Foto: PROFIMEDIA

Namesto uporabe čistil, ki vsebujejo strupene kemikalije, lahko za sestavinami za "univerzalno" čistilo pobrskamo kar po domači kuhinji.

Z rednim čiščenjem pohištvo lahko dlje časa obdrži svojo obstojnost, a agresivna čistila, ki jih kupimo v trgovini, vsebujejo številne kemikalije.

Te pa lahko poškodujejo zaščitni sloj opreme, ki ščiti pred vplivom vode; snovi pa dražijo in izsušujejo kožo na rokah. Pri čiščenju si lahko pomagate z domačimi pripravki, zelo učinkovito pa je seveda soda bikarbona v kombinaciji z alkoholnim kisom. Vsako doma pripravljeno čistilo hranimo v dobro zatesnjeni steklenici. A so pri pripravi teh zvarkov potreba dobra razmerja.

Če v žlico kisa zmešamo dve zvrhani žlici sode bikarbone, dobimo “dobitno kombinacijo”, ki je primerna za čiščenje vseh površin.

Za čiščenje tal v kuhinji ali kopalnici, omaric, keramike, pečice, gospodinjskih aparatov … zmešajte 4 litre tople vode in 110 mililitrov sode bikarbone in 15 žlic kisa. Ta pripravek sicer ni primeren za čiščenje aluminija in stekla. Med čiščenjem odprite okna, da se znebite neprijetnega vonja kisa.

S tema sestavinama lahko čistite tudi plastično opremo, kot so denimo plastični stoli. Za to potrebujete vodo in ki v razmerju 1 : 1 in dodajte toliko sode bikarbone, da dobite gosto pasto. V to zmes namočite staro zobno ščetko in z njo zdrgnite umazane bele površine, nato jo sperite s toplo vodo in pustite, da se posuši. Na ta način lahko enostavno očistite tudi belo gumo na supergah.

Prav tako lahko s kisom in sodo odmašite cevi. Ko v ceveh začne zastajati voda, v odtok nasujmo 2 žlici sode bikarbone ali pralne sode in počasi dolivamo četrt litra alkoholnega kisa. Sestavine bodo med seboj reagirale in zaslišali bomo kipenje. Takrat odtok zalijemo z malo vode in postopek po potrebi ponovimo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!