Uradni izidi v Italiji potrdili prevlado desnice v parlamentu

Svet 27. Sep 202214:46 3 komentarji
Giorgia Meloni
PROFIMEDIA

Znani so uradni rezultati nedeljskih parlamentarnih volitev v Italiji. Tako je tudi uradno, da je največ glasov, 26 odstotkov, prejela skrajno desna stranka Bratje Italije, ki jo vodi Giorgia Meloni. Zunaj parlamenta je ostalo nekaj znanih imen, v Ligi pa se zaradi slabega rezultata krepijo pritiski na Mattea Salvinija.

V novem italijanskem parlamentu bo imela desnica večino v obeh domovih. V poslanski zbornici bo imela 237 od 400 sedežev, v senatu pa 115 od 200 sedežev, kažejo danes objavljeni uradni izidi nedeljskih volitev v Italiji.

Največ glasov je dobila stranka Bratje Italije, 26 odstotkov. Njena koalicijska partnerica Liga je po uradnih podatkih dobila 8,8 odstotka glasov, druga članica koalicije, Naprej Italija, pa 8,1 odstotka. V desni koaliciji je še manjša krščansko-demokratska stranka, ki je dobila odstotek glasov.

Skupaj so tako stranke desnice dobile 43,8 odstotka glasov, pretvorjeno v poslanske sedeže pa to pomeni, da bodo imele v obeh domovih večino, poročajo tuje tiskovne agencije.

Največja stranka levega pola, Demokratska stranka, je dobila 19 odstotkov glasov. Skupaj z zavezniškimi levimi in zelenimi strankami bo imel levi pol 84 sedežev v poslanski zbornici in 44 v senatu.

Gibanje petih zvezd je dobilo 15,4 odstotka glasov in bo imelo 52 sedežev poslanski zbornici in 28 v senatu.

Sredinsko zavezništvo, v katerem sta stranki Akcija in Živa Italija, je dobilo 7,8 odstotka glasov. Stranki bosta imeli 21 sedežev v spodnjem domu parlamenta in devet v zgornjem.

Ostala mesta bodo zasedli predstavniki manjših strank. Oba domova parlamenta imata sicer zaradi reforme za tretjino manj sedežev kot doslej.

Zunaj parlamenta so ostala številna znana imena, med njimi dosedanji zunanji minister Luigi Di Maio, ki je letos izstopil iz Gibanja petih zvezd in ustanovil svojo stranko, ter nekdanja evropska komisarka in vodja stranke Več Evrope, Emma Bonino.

Kritike na račun Salvinija

Prvič po 35 letih ni bil izvoljen niti eden od nekdanjih voditeljev Severne lige, predhodnice današnje Lige, 81-letni Umberto Bossi. Sedanji vodja Lige Matteo Salvini pa je danes že predlagal, da bi Bossija imenovali za dosmrtnega senatorja. V Ligi je sicer zaradi slabega rezultata na volitvah slišati precej kritičnih glasov na račun Salvinija. Nekdanji vodja stranke Roberto Maroni je danes dejal, da bi morala Liga po nedeljskem razočaranju izvoliti novega vodjo, čeprav o imenih še ni želel govoriti, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Matteo Salvini, Giorgia Meloni
Giorgia Meloni in Matteo Salvini (PROFIMEDIA)

Novi parlament se bo na ustanovni seji sestal 13. oktobra, šele potem se bodo začela posvetovanja predsednika Sergia Mattarelle o oblikovanju nove vlade. Glede na prepričljivo zmago Bratov Italije je pričakovati, da bo predsednik mandat za sestavo vlade poveril vodji stranke Giorgi Meloni.

Medtem italijanski tisk že ugiba, kdo bo zasedel ministrske položaje v novi vladi. Čeprav si Salvini želi znova na položaj notranjega ministra, ki ga je že zasedal, je po pisanju časnikov La Repubblica in Corriere della Sera to malo verjetno. Proti njemu namreč poteka sodni postopek zaradi zadrževanja prebežnikov za morju in zlorabe pooblastil, tako da bi predsednik Mattarella verjetno nasprotoval njegovemu imenovanju. Za položaj notranjega ministra naj bi bila tako v igri nekdanji vodja Salvinijevega urada Matteo Piantedosi in nekdanji rimski prefekt Giuseppe Pecoraro.

Kot možnega novega zunanjega ministra se omenja nekdanjega predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajanija iz stranke Naprej Italija. Njegov strankarski šef, večkratni premier Silvio Berlusconi, naj bi si medtem želel zasesti mesto predsednika senata.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje