Uredniki New York Timesa Bidna pozvali k umiku iz predsedniške tekme

Svet 29. Jun 202406:43 3 komentarji
New York Times
PROFIMEDIA

Po prvem soočenju aktualnega ameriškega predsednika Joeja Bidna in njegovega izzivalca na letošnjih predsedniških volitvah Donalda Trumpa se vrstijo mnenja, da bi moral Biden zapustiti predsedniško tekmo. Nastop 81-letnega Bidna je bil namreč tako neprepričljiv, da le je še podžgal špekulacije, da zaradi starosti ni več primeren za opravljanje "najpomembnejše službe na svetu". Pozivom, naj umakne kandidaturo, se je pridružil tudi uredniški odbor slovitega ameriškega časopisa The New York Times.

Prvo soočenje Joeja Bidna in Donalda Trumpa na CNN pred novembrskimi ameriškimi predsedniškimi volitvami je med demokrati in levo liberalnimi Američani sprožilo pravo paniko.

Joe Biden je govoril tiho, nezbrano, imel je težave formulirati stavke, kar je le še podžgalo prepričanja, da 81-letni ameriški predsednik ni več primeren za vodenje Združenih držav Amerike. Oziroma, kot pravijo Američani, za opravljanje najpomembnejše službe na svetu.

“Več kot enkrat je komaj končal stavek”

Bidna je po njegovem slabem nastopu v soočenju na CNN k umiku iz tekme za Belo hišo pozval tudi uredniški odbor ameriškega časopisa New York Times. Da bi rešili državo, se mora Biden umakniti, so zapisali uredniki.

In nadaljevali: “Predsednik je bil v četrtek videti kot senca velikega javnega uslužbenca (great public servant). S težavo je pojasnil, kaj bi naredil v drugem mandatu. S težavo se je odzival na Trumpove provokacije. S težavo je Trumpa silil, naj odgovarja za svoje laži, neuspehe in mrzlične načrte. In več kot enkrat se je moral truditi, da je končal stavek. Največje dejanje v korist javnega dobrega, ki ga zdaj lahko stori gospod Biden, je, da sporoči, da se ne bo več potegoval za ponovno izvolitev,” je zapisal uredniški odbor.

Biden, Trump soočenje CNN
Joe Biden in Donald Trump med četrtkovim soočenjem na CNN (Foto: REUTERS/Brian Snyder)

Po mnenju urednikov New York Timesa v demokratski stranki obstajajo ljudje, ki bi bili “prepričljiva in energična” alternativa Trumpu, zato po njihovi oceni “ni razloga, da bi stranka tvegala stabilnost in varnost države s tem, da bi volivce prisilila, da izbirajo med pomanjkljivostmi gospoda Trumpa in gospoda Bidna. Prevelika stava je preprosto upati, da bodo Američani spregledali ali zanemarili starost in slabotnost gospoda Bidna, ki ju vidijo na lastne oči,” so svoje uredniško stališče utemeljili uredniki New York Timesa.

Bidnovo kandidaturo bodo, so zapisali, kljub temu podprli, če bo ostalo pri izbiri med Bidnom in Trumpom, Bidnova kampanja pa po valu kritik zaradi Bidnovega nastopa v svojem prvem odzivu sporočila, da se aktualni ameriški predsednik iz tekme za Belo hišo ne namerava umakniti.

Bonus video: Goran Dragi iskreno o zakulisju uspehov, življenju in tudi o obžalovanjih

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje