Ursula von der Leyen za obnovo Ukrajine z ruskim premoženjem

Svet 24. Maj 202212:58 > 12:58 7 komentarjev
Ursula von der Leyen
Arnd Wiegmann/REUTERS

Prva med evropskimi komisarji, Ursula von der Leyen, je predlagala, da bi za obnovo Ukrajine uporabili premoženje Rusov in ruskih poslovnih subjektov, ki je bilo zamrznjeno v sklopu sankcij. Rusiji, ki blokira ukrajinska pristanišča in s tem izvoz žita, je tudi očitala, da namenoma kopiči zaloge hrane in s tem dviguje svetovne cene hrane kot sredstvo izsiljevanja.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je v današnjem govoru na Svetovnem gospodarskem forumu v Davosu predlagala, da bi rusko premoženje uporabili za financiranje povojne obnove Ukrajine. Dejanja Rusije pod predsednikom Vladimirjem Putinom je primerjala z ravnanjem nekdanje Sovjetske zveze, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kot je poudarila, je treba v pomoč in podporo Ukrajini, ki je žrtev ruske agresije, preučiti prav vse razpoložljive možnosti oziroma “obrniti vsak kamen”. In med temi možnostmi je tudi uporaba premoženja, ki je bilo zamrznjeno v okviru sankcij EU proti posameznikom in pravnim osebam v Rusiji.

“Tu ne gre le za odpravo škode Putinovega destruktivnega besa. Gre tudi za gradnjo prihodnosti, ki so si jo Ukrajinci sami izbrali,” je še dejala in poudarila, da “Ukrajina pripada evropska družini”.

Ruska vojska po njenih besedah na območjih v Ukrajini, ki so pod njenim nadzorom, zasega zaloge žit in kmetijske stroje ter obstreljuje skladišča hrane, kar “pri nekaterih vzbuja spomine na temno preteklost, na čase sovjetskih zasegov pridelkov in uničujoče lakote v 1930-ih”. Takrat je lakota v Ukrajini terjala na milijone življenj.

Rusko blokado ukrajinskih pristanišč in s tem izvoza na milijone ton žit, namenjenih predvsem v Severno Afriko in Azijo, je predsednica komisije označila kot “sramotna dejanja”, zaradi katerih svetovne cene hrane rastejo v nebo. Rusiji je tudi očitala, da namenoma kopiči zaloge hrane in s tem dviguje svetovne cene hrane kot sredstvo izsiljevanja. “To je izkoriščanje lakote in žita za izvajanje moči,” je dejala in pozvala k enotnemu mednarodnemu odzivu ter globalnemu sodelovanju kot najboljšemu “protistrupu” za tovrstno rusko izsiljevanje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje