Ameriški demokrati: Ustavna obtožba je predvolilni napad po naročilu Trumpa

Svet 31. Jan 202420:16 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

Republikanska večina v odboru za domovinsko varnost predstavniškega doma ameriškega kongresa je danes potrdila dve točki ustavne obtožbe ministra za domovinsko varnost ZDA Alejandra Mayorkasa in jo poslala na glasovanje v celotnem predstavniškem domu, poročajo ameriški mediji.

Za napredovanje obtožbe je glasovalo vseh 18 republikanskih članov odbora, proti pa je bilo vseh 15 demokratskih. Republikanci Alejandra Mayorkasa obtožujejo, da je južno mejo na široko odprl za migrante, tihotapce mamil in ljudi ter teroriste.

Demokrati ustavno obtožbo označujejo kot predvolilni napad po naročilu nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa, ki računa, da bo s pomočjo krize na meji prišel do novega predsedniškega mandata.

Republikanci imajo v predstavniškem domu tesno večino in trenutno ni jasno, ali imajo dovolj glasov za potrditev ustavne obtožbe v dveh točkah, niti kdaj točno bo potekalo glasovanje. Tudi če jo bo predstavniški dom potrdil, pa ni veliko možnosti za njen uspeh in obsodbo Mayorkasa v senatu, kjer imajo večino demokrati.

Republikanski kongresnik Mark Green
Republikanski kongresnik Mark Green (Foto: PROFIMEDIA)

Republikanski člani odbora so v nedeljo objavili dve točki ustavne obtožbe, ki Mayorkasa bremenita namernega in sistemskega zavračanja uresničevanja zakonodaje in preloma javnega zaupanja. Predsednik odbora za domovinsko varnost v predstavniškem domu kongresa Mark Green je izjavil, da ti dve točki predstavljata nedvomno potrditev potrebe po ustavni obtožbi ministra Mayorkasa.

Green je pojasnil, da je Mayorkas zavračal uresničevanje kongresnih zakonov glede mejne varnosti in prelomil javno zaupanje z zavestno napačnimi izjavami kongresu in Američanom ter oviranjem kongresnega nadzora nad ministrstvom.

Ministrstvo za domovinsko varnost je obtožbe označilo za politično gonjo brez slehernega konkretnega dokaza. Green ni ponudil dokazov, vendar je trdil, da je Mayorkas pomagal mamilarskim kartelom pri zastrupljanju Američanov z mamili, prihodu terorističnih osumljencev v ZDA ter izkoriščal in travmatiziral migrante.

“Kar manjka, je kakršnakoli sled za kakšnim dokazom o hudih zločinih, ki so standard za ustavno obtožbo,” je na obtožbo odgovoril vodilni demokrat v odboru za domovinsko varnost Bennie Thompson.

Ustavna obtožba je bila doslej v ameriški zgodovini proti ministru vlade potrjena le enkrat. Leta 1876 je predstavniški dom potrdil ustavno obtožbo proti ministru za vojno v vladi predsednika Ulyssesa Granta Williamu Belknapu, ki je sicer tik pred glasovanjem sam odstopil. Obtožen je bil korupcije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!