V 70. letu umrl maorski kralj Tuheitia

Svet 30. Avg 202414:25 0 komentarjev
Novozelandsko domorodno ljudstvo Maori žaluje za svojim kraljem Tuheitio
Novozelandsko domorodno ljudstvo Maori žaluje za svojim kraljem Tuheitio. (Foto: PROFIMEDIA)

Novozelandsko domorodno ljudstvo Maori žaluje za svojim kraljem Tuheitio, ki je umrl danes, star 69 let. Tuheitia, ki je pred kratkim prestal operacijo srca, je umrl mirno v krogu družine, so sporočili iz njegovega urada. Maorskemu kralju sta se poklonila tudi novozelandski premier Christopher Luxon in britanski monarh Karel III.

Maorski kralj Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII, ki je veljal za simbol maorske identitete in enotnosti, je umrl v bolnišnici, kjer je okreval po operaciji srca, le nekaj dni po praznovanju 18. obletnice svojega kronanja, je sporočil njegov tiskovni predstavnik Rahui Papa.

69-letni Tuheitia je imel večinoma ceremonialno vlogo in je za časa svoje vladavine javno govoril le enkrat letno. Kljub temu je pomagal postaviti bogato staroselsko dediščino Nove Zelandije v središče javnega življenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Novozelandski premier Christopher Luxon je ob smrti Tuheitie izpostavil njegovo neomajno predanost svojemu ljudstvu in njegova prizadevanja za ohranjanje vrednot in tradicije maorskega kraljevega gibanja Kiingitanga.

Britanski kralj Karel III., ki je formalno tudi monarh Nove Zelandije, pa je ob smrti Tuheitie dejal, da sta z ženo Camillo globoko užaloščena. Dodal je, da se z neizmerno naklonjenostjo spominja srečanj z njim.

Pokojni maorski kralj Tuheitio
Pokojni maorski kralj Tuheitia v družbi britanskega kralja Karal III in njegove soproge Camille. (Foto: PROFIMEDIA)

Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII je bil sedmi kralj staroselskega prebivalstva Nove Zelandije od začetka gibanja Kiingitanga leta 1858, ki je bilo ustanovljeno z namenom združitve avtohtonih Maorov pod enim vladarjem v času britanske kolonizacije. Za kralja je bil okronan 21. avgusta 2006, po smrti svoje matere Te Atairangikaahu.

Maorski kralj sicer nima nobene pooblastil na državni ravni, igra pa pomembno simbolno in kulturno vlogo pri ohranjanju enotnosti med različnimi maorskimi plemeni. Na Novi Zelandiji danes živi okoli 900.000 Maorov, kar predstavlja okoli 17 odstotkov prebivalstva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!