Umrl je ‘arhitekt sodobne Evrope’: ustvaril je Unijo, kot jo poznamo danes

Svet 27. Dec 202318:44 > 21:14 1 komentar
Jacques Delors
Foto: PROFIMEDIA

V starosti 98 let je na svojem domu v Parizu umrl nekdanji francoski politik in predsednik Evropske komisije med letoma 1985 in 1995 Jacques Delors. Kot predsednik Evropske komisije je veljal za arhitekta sodobne Evrope. Iz sveta in Slovenije se ob tem že vrstijo odzivi na njegovo smrt. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je bližnjim ob izgubi izrazila iskreno sožalje. "Njegov izjemni prispevek k združeni Evropi bo vedno ostal v naših srcih," je zapisala na družbenem omrežju X.

Novico o smrti nekdanjega politika in predsednika Evropske komisije Jacquesa Delorsa je danes sporočila njegova hči in županja mesta Lille Martine Aubry. Kot je dejala, je njen oče umrl v spanju.

Delors je bil osmi predsednik Evropske komisije. Pred tem je bil med letoma 1981 in 1984 finančni minister v vladi nekdanjega francoskega predsednika Francoisa Mitterranda. Imenovanje ga je presenetilo, je zapisal v svojih spominih. Še prej je bil v letih od 1979 do 1981 poslanec Evropskega parlamenta. Kot predsednik Evropske komisije je veljal za arhitekta sodobne Evrope in je imel bistveno vlogo v procesu evropske integracije. “Evropa ne potrebuje le gasilcev, ampak tudi arhitekte,” je nekoč dejal Delors. Socialistični politik je imel srečo na vrhu EU, saj sta ga podpirala tako socialist Mitterrand kot takratni nemški kancler Helmut Kohl, ki je prihajal iz vrst krščanskih demokratov.

Med drugim je vzpostavil enotni trg, podpisal schengenske sporazume, uvedel program študentske izmenjave Erasmus, reformiral evropsko kmetijsko politiko in začel pripravljati denarno unijo, ki je pripeljala do uvedbe evra. Njegova povezovalna prizadevanja so naletela na odpor nekaterih takratnih članic EU, zlasti Velike Britanije pod vodstvom nekdanje premierke Margaret Thatcher.

Jacques Delors
Foto: PROFIMEDIA

Kljub temu pa so tudi njegovi sovražniki priznali, da ima Delors močno vizijo in da je prispeval k ugledu EU v svetu. Leta 1995 je zavrnil predsedniško kandidaturo, čeprav so mu ankete obetale zmago. Leta 2021 je za francosko revijo Le Point pojasnil, da svoje odločitve ni nikoli obžaloval, saj je imel “preveliko željo po neodvisnosti”. Obenem je dodal, da ne trdi, da se je odločil prav.

Rodil se je 20. julija 1925 v Parizu. Javnosti bolj znan je postal, ko se je zavihtel na položaj namestnika guvernerja francoske centralne banke, kjer je delal že njegov oče. Francoski socialistični stranki se je pridružil šele leta 1974, zasledoval pa je bolj sredinsko politiko. Delors je leta 2015 prejel naziv častni državljan Evrope za svoj izjemni prispevek k razvoju evropskega projekta.

Iz sveta in Slovenije izrazi sožalja

Predsednica republike Nataša Pirc Musar in zunanja ministrica Tanja Fajon sta na omrežju X izrazili sožalje ob smrti Delorsa. “Ob izgubi Jacquesa Delorsa njegovim bližnjim izražam iskreno sožalje. Njegov izjemni prispevek k združeni Evropi bo vedno ostal v naših srcih,” je zapisala predsednica republike.

Zunanja ministrica Fajon pa je zapisala, da je bil Evropejec z veliko začetnico. “Živel je Evropsko unijo, njegove ideje pa so bile navdih številnim prelomnim dogodkom, ki so pripeljali do EU, kot jo poznamo danes,” je dodala.

“Jacques Delors je bil vizionar, ki je našo Evropo okrepil. Njegovo življenjsko delo je združena, dinamična in uspešna EU,” pa je na omrežju X zapisala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je poudarila, da je delo Delorsa oblikovalo cele generacije, vključno z njeno. “Spoštujmo njegovo zapuščino in nenehno obnavljajmo našo Evropo,” je dodala.

Delorsu sta se iz EU poklonila tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel in predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola. Michel ga je označil za velikega Francoza in Evropejca ter graditelja Evrope. Metsola pa je zapisala, da je unija z njegovo smrtjo izgubila velikana, ki si je neutrudno prizadeval za združeno Evropo. “Generacije Evropejcev bodo še naprej imele koristi od njegove zapuščine,” je ob tem ocenila.

Podobno je zapisal tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. “Neizčrpen arhitekt naše Evrope. Borec za človeško pravičnost. Jacques Delors je bil vse to,” je zapisal in ocenil, da bodo Delorsova predanost, ideali ter pravičnost ljudi navdihovali še naprej. “Pozdravljam njegovo delo in spomin nanj ter delim žalost z njegovo družino,” je še zapisal francoski predsednik. Nemški kancler Olaf Scholz je pokojnika v odzivu označil za vizionarja in arhitekta EU, kot jo poznamo. “Naša odgovornost je, da nadaljujemo njegovo delo v dobro Evrope,” je dodal v objavi na omrežju X.

Na smrt socialističnega politika so se odzvali tudi v njegovi stranki. Njen vodja Olivier Faure ga je označil za velikana in otroka stoletja, ki je izkusil najhujše. Vodja Evropske centralne banke Christine Lagarde pa je poudarila Delorsovo vlogo pri oblikovanju enotnega evropskega trga in vzpostavitvi enotne valute, evra.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje