V Belfastu začetek sojenja moškim zaradi umora novinarke McKee

Svet 30. Maj 202415:50 0 komentarjev
Lyra McKee
Lyra McKee (Foto: PROFIMEDIA)

Na sodišču v Belfastu se je danes začelo sojenje trem moškim zaradi umora severnoirske novinarke Lyre McKee. 29-letno McKee so ubili 18. aprila 2019 s strelom v glavo, ko je v Londonderryju na Severnem Irskem blizu policijskega avtomobila spremljala izgrede med republikanci in policijo. Odgovornost za njeno smrt je prevzela Nova Ira.

Nova Ira je odpadniška republikanska skrajna skupina, ki nasprotuje mirovnemu procesu na Severnem Irskem. Ob prevzemu odgovornosti je dejanje tudi obžalovala, krivdo pa pripisala policiji.

Na sodišču za umor novinarke sodijo trem moškim iz Londonderryja, ki so stari 35, 23 in 56 let. Obtoženi so tudi sodelovanja v nemirih ter posedovanja strelnega orožja in molotovk, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odvetnik David McDowell je v imenu tožilstva poudaril, da je do streljanja prišlo na vrhuncu “organiziranih nemirov”. Moški pa so obtoženi umora, ker so spremljali zamaskiranega strelca, ki je štirikrat streljal v smeri policijskih avtomobilov.

Foto: PROFIMEDIA

Do nemirov je prišlo pred velikonočnim koncem tedna, ko republikanci, ki nasprotujejo britanski navzočnosti na Severnem Irskem, tradicionalno obeležujejo obletnico velikonočne vstaje leta 1916.

Na začetku sojenja so danes predvajali tudi posnetke, ki jih je med snemanjem dokumentarnega filma o političnem krilu Nove Ire posnela ekipa televizije MTV na dan umoru v Londonderryju. Dva obtoženca so posneli v uradu te republikanske odpadniške skupine.

Lyra McKee je bila vzhajajoča novinarka na Severnem Irskem, poročala pa je za vrsto časnikov, med drugim za The Atlantic Magazine in Buzzfeed News. Leta 2016 jo je Forbes Magazin uvrstil na lestvico 30 najbolj izjemnih predstavnikov medijev, mlajših od 30 let, v evropskih medijih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!