V Belorusiji aretirali urednika neodvisnega novičarskega portala

Svet 08. Jul 202119:48 > 09. Jul 2021 16:15 0 komentarjev
Aleksander Lukašenko
Lintao Zhang/REUTERS

Beloruske oblasti so danes onemogočile dostop do še enega neodvisnega novičarskega portala Naša Niva, češ da so objavljali nezakonito vsebino, njihove prostore je preiskala tudi policija. V okviru akcije so aretirali odgovornega urednika.

“Ministrstvo za informiranje se je odločilo omejiti dostop do spletne strani nn.by,” so sporočile beloruske oblasti. Portal Naša Niva je na družbenih omrežjih poročal, da so izgubili stik z več uslužbenci, med drugim z odgovornim urednikom Jegorjem Martinovičem. Njegova soproga je potrdila, da so ga aretirali.

Policija pregledala pisarne portala

Beloruska organizacija za človekove pravice Pomlad (Vjasna) je ob navajanju očividcev sporočila, da je policija pregledala pisarne portala. V ločeni akciji je belorusko društvo novinarjev sporočilo, da so pridržali tudi odgovornega urednika novičarskega portala orsha.eu, ki poroča predvsem o informacijski tehnologiji. Ob tem so omejili tudi dostop do spletne strani.

Beloruske oblasti že skoraj leto dni zatirajo opozicijo, odkar je na predsedniških volitvah lani avgusta Aleksander Lukašenko razglasil novo zmago in so izbruhnili množični protesti s tudi po več deset tisoč udeleženci. Več sto ljudi je bilo poškodovanih, več jih je bilo ubitih. Aretirali naj bi že več kot 35.000 ljudi, onemogočili so tudi dostop do številnih medijev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!