V Beogradu bodo ponovili volitve, novi datum še ni znan

Svet 02. Mar 202418:04 0 komentarjev
Beograd, Srbija, Knez Mihajlova
Foto: PROFIMEDIA

Župan Beograda Aleksandar Šapić je sporočil, da bodo ponovili volitve v mestno skupščino. Datum volitev bodo sporočili naknadno.

V Beogradu bodo ponovili volitve v mestno skupščino, je danes po seji predsedstva Srbske napredne stranke (SNS) predsednika države Aleksandra Vučića sporočil župan prestolnice Aleksandar Šapić. Ta je v petek poskrbel za incident, ko ni želel odgovarjati na vprašanja novinarja N1 Beograd.

Pred tem so v Beogradu zaradi nesklepčnosti dvakrat preložili konstitutivno sejo mestne skupščine, v kateri SNS še vedno ni oblikovala večine. Opozicija je medtem večkrat pozvala k razpisu novih volitev.

SNS je na decembrskih volitvah skupaj s partnerskimi socialisti (SPS) osvojila 54 mandatov, kar pomeni, da je v 110-članski skupščini potrebovala še dva člana za oblikovanje večine. Nadejali so se glasov liste kontroverznega zdravnika Branimirja Nestorovića, ki pa jih niso dobili.

Volitve so zaznamovale obtožbe o domnevnih nepravilnostih, o katerih so poročali tako domači kot tuji opazovalci. Opozicijska koalicija Srbija proti nasilju (SPN), ki je osvojila 43 mandatov, je že januarja na ustavno sodišče vložila zahtevo za razveljavitev volitev v prestolnici.

Ker bi se v nedeljo iztekel zakonski rok za konstitutivno sejo mestne skupščine, je predsedstvo SNS danes sprejelo odločitev o izvedbi novih volitev. Kot je dejal Šapić, bo SNS kampanjo začela v nedeljo v beograjski soseski Šumice, datum volitev pa bodo sporočili naknadno.

Po njegovih besedah razpis novih volitev ni povezan z obtožbami o nepravilnostih in goljufijah, niti s tem, da SNS ni uspelo dobiti večine v skupščini, temveč zato, ker so v stranki čutili odgovornost do prebivalcev mesta in države, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

SPN je odločitev pozdravila. “To je zmaga za (…) državljane, ki so snemali in fotografirali goljufije, civilno družbo (…) in celotno opozicijo,” je dejal Dobrica Veselinović iz Zeleno-leve fronte, ki je del SPN.

V Srbiji so sicer 17. decembra poleg volitev v Beogradu potekale tudi predčasne parlamentarne volitve in lokalne volitve ter pokrajinske volitve v Vojvodini. Na vseh ravneh je slavila SNS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!