V BiH niz napadov na izseljence, ki se vračajo v entitete

Svet 11. Jan 202410:59 0 komentarjev
Počitelj v Bosni in Hercegovini
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

V Bosni in Hercegovini so v preteklih dneh priče nizu incidentov in napadov na bošnjaške izseljence, ki so se vrnili v Republiko Srbsko, pa tudi na srbske povratnike v drugi entiteti, Federaciji BiH. Incidente sta že obsodila visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH Christian Schmidt in veleposlaništvo ZDA.

Nadzorne kamere na hišah Bošnjakov v Vlasenici in Potočarih v Republiki Srbski so po poročanju medijev v BiH posnele provociranje povratnikov z žaljivimi vzkliki in streli. Incidenti so se zgodili v soboto, na pravoslavni božič oz. dva dni pred obeleževanjem dneva Republike Srbske, ki ga je ustavno sodišče BiH razglasilo za neustavnega.

Avtomobili s srbsko zastavo so ob pravoslavnem božiču v koloni vozili na relaciji med krajema Bratunac in Srebrenica v Republiki Srbski. Ko je kolona šla skozi naselje bošnjaških povratnikov v Vlasenici, so se iz nje slišali žaljivi vzkliki. Kasneje so se v javnosti pojavili tudi videoposnetki, ki razkrivajo uporabo strelnega orožja pred hišami povratnikov v Potočarih pri Srebrenici.

Incident so v soboto zabeležili tudi v Mostarju v Federaciji BiH, ko so kamenjali hišo ene od prebivalk srbske narodnosti.

V uradu visokega predstavnika mednarodne skupnosti v BiH Christiana Schmidta so v sredo opozorili, da so vznemirljivi incidenti z namenom ustrahovanja povratnikov, ki so jih v minulih dneh zabeležili v različnih delih BiH, v popolnem nasprotju z napredkom v zadnjih treh desetletjih povojnega okrevanja BiH.

“Te skrb vzbujajoče incidente podžiga vse izrazitejši nacionalistični diskurz, vključno s tistim okoli neustavnega obeleževanja 9. januarja. Takšna dejanja ne ogrožajo le varnosti in blaginje povratnikov, temveč so tudi resna grožnja za naložbe, integracijo v EU in vsesplošno blaginjo celotne države,” so zapisali. Oblasti Republike Srbske so obenem pozvali, naj sprejmejo vse potrebne ukrepe za boj proti kakršnikoli obliki nasilja, diskriminacije ali ustrahovanja katerekoli skupnosti.

Nedavne primere nasilja in ustrahovanja v BiH so v sredo ostro obsodili tudi na ameriškem veleposlaništvu v Sarajevu in jih označili za nesprejemljive.

Na družbenem omrežju X so poudarili, da ZDA obsojajo vsa dejanja nasilja in nestrpnosti. “Ta dejanja spodkopavajo družbeno kohezijo ter ogrožajo varnost in stabilnost BiH,” so sporočili. Dodali so, da so oblasti BiH na vseh ravneh, zlasti pa politični voditelji države, odgovorne za spodbujanje okolja, ki spodbuja spravo.

V minulih letih so v BiH po navedbah portala N1 BiH zabeležili najmanj 120 incidentov, v katerih so bili tarča napadov povratniki v Republiko Srbsko, napadi pa so čedalje pogostejši tudi v Federaciji BiH. Parlament BiH je zato septembra lani na nujni seji sprejel sklep o oblikovanju delovnega telesa, ki naj bi predlagal ukrepe za zaščito in varnost povratnikov, a jih doslej še niso predstavili.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!