V Brazilijo se je vrnilo omrežje X

Svet 09. Okt 202409:32 0 komentarjev
elon musk, x, twitter, trump
Foto: Profimedia

Brazilsko vrhovno sodišče je odpravilo prepoved delovanja družbenega omrežja X po plačani kazni slabih pet milijonov evrov. Prav tako je platforma zagotovila, da bo spoštovala odločitve sodišča.

Brazilsko vrhovno sodišče je v torek odpravilo prepoved delovanja družbenega omrežja X, potem ko je spletna platforma plačala kazen v višini 28,6 milijona realov (4,7 milijona evrov) in zagotovila, da bo spoštovala odločitve sodišča glede omejevanja širitve dezinformacij.

Brazilski vrhovni sodnik Alexandre de Moraes je konec avgusta in sredi septembra omrežju X dvakrat odredil prepoved delovanja.

Sodnik je to odločitev sprejel po tem, ko lastnik platforme in eden najbogatejših Zemljanov Elon Musk ni upošteval odredbe o imenovanju novega pravnega zastopnika podjetja v Braziliji.

Spor se je začel, ko je Moraes v okviru boja proti dezinformacijam družbi X odredil zaprtje več uporabniških računov podpornikov nekdanjega brazilskega desničarskega predsednika Jaira Bolsonara, ki je leta 2022 izgubil volitve, nato pa skušal diskreditirati volilni sistem. Preiskujejo ga tudi zaradi suma poskusa državnega udara.

V Južni Afriki rojeni ameriški tehnološki mogotec se je na prepoved odzval v svojem slogu. Sodnika je označil za “zlobnega diktatorja”, ki se preoblači v sodnika, in ga obtožil, da poskuša s cenzuro uničiti demokracijo v državi, na koncu pa vendarle privolil v spoštovanje odredb sodišča.

De Moraes je ob umiku prepovedi poudaril, da je ta pogojna in da pričakuje, da bo X v celoti spoštoval brazilske zakone. X je imel v Braziliji pred prepovedjo 22 milijonov uporabnikov.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!