V Bruslju odobrili izplačilo prvih milijard iz svežnja za pomoč Ukrajini

Svet 17. Jul 202417:58 0 komentarjev
Ursula von der Leyen in Volodimir Zelenski
Foto: Ukrainian Presidential Press Service/via REUTERS

Bruselj je danes odobril prvo redno izplačilo Ukrajini iz 50 milijard evrov vrednega svežnja pomoči, in sicer skoraj 4,2 milijarde evrov. Finančna pomoč je namenjena obnovi in rekonstrukciji Ukrajine, ki se že skoraj dve leti in pol spopada z rusko agresijo.

Evropska komisija je danes podala pozitivno oceno ukrajinskega zahtevka za prvo redno izplačilo iz 50 milijard evrov vrednega svežnja makrofinančne pomoči. Ko bo izplačilo potrdil še Svet EU, bo lahko Kijevu izplačala skoraj 4,2 milijarde evrov.

V Bruslju so ocenili, da je Ukrajina ustrezno izpolnila devet pogojev za prvo redno izplačilo iz finančnega instrumenta, ki so določeni v ukrajinskem reformnem in naložbenem načrtu.

Gre za reforme na področju upravljanja javnih financ, upravljanja podjetij v državni lasti, pa tudi energetike in razminiranja. Med drugim je Ukrajina sprejela nacionalni energetski in podnebni načrt, ki določa podnebne politike za obdobje do leta 2030.

“Kljub vsem preprekam Ukrajina nadaljuje sprejemanje ključnih reform za okrevanje gospodarstva in napredovanje na njeni evropski poti. Zato je lahko komisija prižgala zeleno luč za izplačilo skoraj 4,2 milijarde evrov Ukrajini in prepričana sem, da bo Svet EU to hitro potrdil. EU bo Ukrajino podpirala, dokler bo treba,” je ob tem povedala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Da bo lahko komisija izplačala sredstva Kijevu, bo namreč moral izplačilo potrditi še Svet EU.

Evropska pomoč za obnovo in rekonstrukcijo Ukrajine

Podlaga za redna četrtletna izplačila, za katera mora Kijev vsakič znova podati zahtevek, je ukrajinski načrt za okrevanje, obnovo in rekonstrukcijo države, ki se že skoraj dve leti in pol spopada z rusko agresijo. Načrt, ki vključuje vizijo Kijeva za obnovo in modernizacijo države, pa tudi reforme v okviru približevanja uniji, je Svet EU potrdil sredi maja letos.

Iz finančnega instrumenta za Ukrajino, v katerem je za obdobje do leta 2027 vse skupaj na voljo 33 milijard evrov ugodnih posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev, je sicer od marca izplačala že 7,9 milijarde evrov v obliki premostitvenega financiranja oziroma predplačil.

Unija sicer Ukrajini finančno pomaga že vse od začetka ruske agresije konec februarja 2022. V letih 2022 in 2023 ji je zagotovila 25,2 milijarde evrov makrofinančne pomoči v obliki posojil in nepovratnih sredstev. Podpira pa jo tudi na vojaškem, humanitarnem in političnem področju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!