Ukrajini 50 milijard evropske pomoči, Orban o zagotovilu Madžarski

Svet 01. Feb 202408:15 > 17:55 13 komentarjev
Charles Michel
Charles Michel (Foto: PROFIMEDIA)

Voditelji vseh 27 članic EU podpira 50 milijard evrov makrofinančne pomoči za Ukrajino, je po današnjih pogovorih povedal predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Eu z dogovorom voditeljev članic pošilja tudi sporočilo ZDA, sta po današnjem vrhu EU povedala Michel in predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Dogovor so pozdravili v Ukrajini. Madžarski premier Viktor Orban je pred tem umaknil veto, s čimer je omogočil dogovor o pomoči 27 držav članic. Sporočil je še, da je Madžarska prejela zagotovila, v skladu s katerimi evropska sredstva, ki so bila dodeljena Budimpešti in jih je Bruselj zamrznil, ne bodo poslana Ukrajini.

Voditelji EU so dosegli dogovor.

“Imamo dogovor. Enotnost. Vseh 27 voditeljev se je strinjalo o dodatnem paketu pomoči Ukrajini v višini 50 milijard evrov v okviru proračuna EU,” je na družbenem omrežju X zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel po pogovorih z madžarskim predsednikom Viktorjem Orbanom, voditelji Nemčije, Francije in Italije ter predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Srečanje je potekalo pred začetkom zasedanja Evropskega sveta.

Dodal je, da bo to omogočilo trdno, dolgoročno in predvidljivo financiranje za Ukrajino. “EU prevzema vodenje in odgovornost pri podpori Ukrajine, vemo, kaj je na kocki,” je še zapisal Michel.

Današnji dogovor o reviziji MFF je pozdravila tudi predsednica komisije von der Leyen. “Evropski svet je potrdil naše prioritete. Podpora Ukrajini. Boj proti nezakonitim migracijam. Podpora evropski konkurenčnosti. Dober dan za Evropo,” je zapisala na omrežju X.

Madžarski premier Orban je tako očitno vendarle pristal na nadaljnjo makrofinančno pomoč Ukrajini v okviru revizije MFF. Ta vključuje 50 milijard evrov za Ukrajino za prihodnja štiri leta, od tega 33 milijard evrov posojil in 17 milijard evrov nepovratnih sredstev.

Orban: Dobili smo zagotovila, da madžarski denar ne bo šel Ukrajini

Madžarski premier je danes sporočil, da je Madžarska prejela zagotovila, v skladu s katerimi evropska sredstva, ki so bila dodeljena Budimpešti in jih je Bruselj zamrznil, ne bodo poslana Ukrajini.

Orban je na današnjem izrednem zasedanju voditeljev držav EU v Bruslju umaknil nasprotovanje makrofinančni pomoči Ukrajine v višini 50 milijard evrov za obdobje 2024-2027 v okviru revizije dolgoročnega proračuna unije (MFF), s čimer je omogočil dogovor v okviru 27 držav članic. Svojo odločitev je utemeljil rekoč, da je prejel “jamstva” za milijarde evrov, ki so bila dodeljena Budimpešti in jih je Evropska komisija zamrznila.

Kot je dejal, je Madžarsko skrbelo, da bo denar EU, namenjen Madžarski, šel v Ukrajino. “Končno smo izpogajali nadzorni mehanizem, ki bi zagotovil, da bo denar razumno porabljen, in dobili smo zagotovilo, da madžarski denar ne bo končal v Ukrajini,” je dejal v video sporočilu, objavljenem na Facebooku.

Srečanje je potekalo pred začetkom zasedanja Evropskega sveta, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, ki ni želel komentirati, kaj je madžarski premier prejel v zameno za podporo vključitvi pomoči Ukrajini v revizijo večletnega finančnega okvirja.

“Pomembno je, da je proračun potrjen,” je poudaril. Ob tem je pozdravil določilo, da bodo voditelji vsako leto opravili razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino. Slovenija si je sicer v proračunskih pogajanjih prizadevala, da se sredstva povečajo tudi za druge prioritete, ne samo za Ukrajino. Med temi je Golob naštel migracije, soočanje z naravnimi nesrečami in Zahodni Balkan. “Vse tri prioritete, ki jih je Slovenija zagovarjala, so vključene v povečanje dolgoročnega proračuna,” je povedal in izrazil zadovoljstvo z dogovorom. Seveda bi bilo bolje, da bi bilo sredstev več, vendar pa je pomembno, da so, je še povedal premier.

Po neuradnih informacijah so se dogovorili, da bo Evropski svet na podlagi letnega poročila Evropske komisije vsako leto opravil razpravo o izvajanju finančnega instrumenta za Ukrajino. Če bo treba, bodo voditelji čez dve leti pozvali komisijo, naj pripravi predlog revizije instrumenta v okviru prihodnjega dolgoročnega proračuna.

Orban je sicer pred zasedanjem zahteval, da bi pomoč Ukrajini članice potrjevale s soglasjem vsako leto.

Revizija dolgoročnega proračuna unije 2021-2027, vrednega 1216 milijard evrov v tekočih cenah, sicer predvideva skupno povečanje za 64,6 milijarde evrov. V to je poleg pomoči za Ukrajino vključenih dodatnih 9,6 milijarde evrov za soočanje z migracijami in sodelovanje s tretjimi državami, tudi za podporo Zahodnemu Balkanu. Revizija predvideva še po 1,5 milijarde evrov za solidarnostni sklad in za spodbujanje konkurenčnosti evropskega gospodarstva.

Za pokritje tega povečanja bodo morale članice prispevati dodatnih 21 milijard evrov, 10,6 milijarde evrov pa bodo pridobili s prerazporeditvami obstoječih sredstev. Za 33 milijard evrov posojil, namenjenih Ukrajini, niso potrebni dodatni prispevki članic niti prerazporeditev obstoječih sredstev.

Volodimir Zelenski
Foto: PROFIMEDIA

Ukrajina pozdravila pomoč

“Pozdravljam sprejetje odločitve o vzpostavitvi instrumenta za Ukrajino v vrednosti do 50 milijard evrov za obdobje 2024-2027. Države članice EU so še enkrat pokazale svojo solidarnost in enotnost v dejanjih za ukrajinsko ljudstvo, da se sooči z vojno,” je na družbenem omrežju X zapisal ukrajinski premier Denis Šmigal.

“Hvaležen sem vam za vašo odločitev o finančnem instrumentu za nas, za naše ljudi, za Ukrajino,” je pa je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. “Pomembno je, da ste to odločitev sprejeli soglasno, vseh 27 članic. To znova kaže na vašo trdno enotnost in podporo Ukrajini,” je dejal.

Evropa danes pošilja močan signal čez Atlantski ocean in vsemu svetu, da se bo na pravilih temelječ red zoperstavil vsem izzivom, je še zapisal.

Dogovor EU o pomoči Ukrajini po mnenju Bruslja tudi sporočilo ZDA

Današnji dogovor voditeljev članic unije o 50 milijardah evrov za pomoč Ukrajini do 2027 v okviru dolgoročnega proračuna EU po Michelovem mnenju pošilja sporočilo Ukrajincem, da jih unija še naprej podpira.

“To je tudi sporočilo našim evropskim državljanom, saj kaže našo enotnost in vodstvo Evropske unije, pa tudi da se ne pustimo ustrahovati Rusiji, ki krši mednarodno pravo,” je povedal.

“Poleg tega pošiljamo sporočilo ZDA in našim partnerjem po svetu, ki podpirajo Ukrajino ter njeno ozemeljsko suverenost in celovitost,” je še povedal. Izrazil je upanje, da bo odločitev EU o nadaljnji pomoči spodbudila pristojne v ZDA, da bodo odobrili podporo Ukrajini.

Predsednica komisije von der Leyen prav tako meni, da bo odločitev voditeljev spodbudila ZDA, da bo zagotovila svoj pravični delež pomoči Kijevu. Na vprašanje, ali je madžarski premier Viktor Orban v zameno za podporo finančnemu svežnju dobil kakšna zagotovila o izplačilu zamrznjenih evropskih sredstev, je odgovorila, da ne.

Michel pa je pojasnil še, da so v sklepih Evropskega sveta spomnili na sklepe zasedanja, ki je potekalo decembra 2020. Tedaj so določili načela za izvajanje uredbe o pogojevanju izplačila evropskih sredstev z vladavino prava. EU je sicer v okviru tega mehanizma Madžarski zamrznila 6,3 milijarde evrov kohezijskih sredstev. Gre za del od skupno okoli 21 milijard evrov zamrznjenih sredstev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje