Na volitvah v Črni gori za zdaj nizka udeležba

Svet 11. Jun 202306:16 > 15:00 0 komentarjev
Milo Đukanović
PROFIMEDIA

V Črni gori so danes predčasne parlamentarne volitve. Kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA, potekajo mirno, udeležba pa je bila do poldneva občutno nižja kot na prejšnjih parlamentarnih volitvah in tudi nedavnih predsedniških volitvah.

Po podatkih nevladnega Centra za demokratično tranzicijo je tako do 12. ure glas oddalo 22 odstotkov volilnih upravičencev. Na parlamentarnih volitvah leta 2020 je udeležba v enakem obdobju znašala 45,3 odstotka, v drugem krogu predsedniških volitev v začetku aprila pa 31,1 odstotka, dodaja APA.

Volitve so prve po koncu več kot 30-letne vladavine Mila Đukanovića in njegove Demokratske stranke socialistov (DPS). Ankete napovedujejo zmago opozicijski stranki PES novega predsednika države Jakova Milatovića, vrnitve DPS na oblast pa kljub spremembi vodstva stranke ni pričakovati.

Volitve potekajo predčasno, ker vladne stranke od nezaupnice vladi avgusta lani niso uspele sestaviti nove vlade.

Za 81 poslanskih sedežev se potegujejo kandidati 15 volilnih koalicij in strank. Volišča bodo odprta do 20. ure, prvi izidi volitev pa bodo predvidoma znani v noči na ponedeljek.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!