V delu BiH razglasili epidemijo ošpic, hospitaliziranih 13 otrok

Svet 22. Jan 202414:46 0 komentarjev
ošpice
Fotografija je simbolična (Foto: PROFIMEDIA)

Na severovzhodu Bosne in Hercegovine so razglasili epidemijo ošpic, od začetka leta do nedelje so po poročanju tamkajšnjih medijev zabeležili 48 primerov ošpic. Oboleli prihajajo iz različnih starostnih skupin, največ med njimi je otrok.

V delu tuzelskega kantona na severovzhodu Bosne in Hercegovine so razglasili epidemijo ošpic, poročajo mediji v BiH.

Epidemiologi opozarjajo, da je glavni razlog za povečanje števila obolelih nizka precepljenost. V tuzelskem kantonu je z dvema odmerkoma cepiva cepljenih manj kot dve tretjini otrok.

V Tuzli in Živinicah v tuzelski županiji, kjer so minuli konec tedna razglasili epidemijo ošpic, so od začetka leta do nedelje po poročanju sarajevskega portala Klix zabeležili 48 primerov ošpic. Oboleli prihajajo iz različnih starostnih skupin, največ med njimi je otrok.

Zaradi ošpic so na kliniki za otroške bolezni v Tuzli do konca tedna hospitalizirali 13 otrok. Vsi so imeli težje simptome in nihče od njih ni bil cepljen.

Epidemiolog z zavoda za javno zdravstvo tuzelskega kantona Blaško Topalović je poudaril, da jih pojav ošpic ni presenetil zaradi dokaj nizkega števila cepljenih otrok.

V tuzelskem kantonu s kombiniranim cepivom proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ni cepljena več kot tretjina otrok, čeprav je cepljenje obvezno. Prvi odmerek cepiva je po besedah Topalovića prejelo 62 odstotkov otrok, prav toliko pa tudi drugi odmerek.

Po zadnjih objavljenih podatkih Inštituta za javno zdravstvo bosanskohercegovske entitete Federacije BiH je precepljenost proti ošpicam leta 2022 znašala okoli 52 odstotkov. Za oblikovanje kolektivne imunosti mora biti cepljenih približno 95 odstotkov prebivalstva.

V Federaciji BiH, eni od dveh entitet, so se z epidemijo ošpic nazadnje spopadali leta 2019. Za ošpicami je takrat zbolelo okoli 1.300 ljudi. Pred tem so epidemijo ošpic imeli tudi med letoma 2014 in 2015, ko je zbolelo več kot 5.000 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!