V enem najlepših hrvaških zalivov gradila na črno in opustošila varovana območja

Svet 16. Jul 202422:46 0 komentarjev
Dobra turistična sezona na Pelješcu
Foto: PROFIMEDIA

Na Hrvaškem odmeva policijska akcija, v kateri so razkrinkali 51-letno državljanko Ukrajine, ki je v enem najlepših zalivov na Pelješcu opustošila naravo in gradila na črno.

Pred dobrima dvema letoma so slavnostno odprli Pelješki most, ki je južni del Hrvaške povezal s preostalim delom države. Kaj kmalu po izgradnji mosta je bilo jasno, da bo nova povezava prinesla pozitivne gospodarske in turistične trende. Priložnost so takrat začutili tudi tuji investitorji, ki so množično kupovali zemljišča in gradili nova poslopja. Letošnjo pomlad je bilo v mestu Lovište na skrajnem koncu polotoka aktivnih približno dvajset gradbišč, do začetka sezone pa je večina novih turističnih namestitev tam že pričakovala prve goste.

Prav iz tega mesta pa odmeva policijska akcija, v kateri so skupaj z inšpektorji razkrinkali nezakonito vedenje 51-letne državljanke Ukrajine, je poročal N1 Zagreb.

Po pripovedovanju domačinov je 51-letnica kupila večino parcel v čudovitem zalivu, nato pa jih načrtno uničila. Po prijavi je proti njej stekla preiskava, na podlagi katere so pristojni organi že podali kazensko ovadbo.

V kazenski ovadbi žensko obtožujejo številnih kaznivih dejanj, med drugim je osumljena uničevanja naravnega habitata, črne gradnje, opustošenja gozdov in odstranitev uradnih oznak ter pečata.

Inšpektorat je gradbišče zaprl, ona pa je nadaljevala ilegalna dela

Ukrajinka se je sicer predstavljala kot lastnica podjetja, registriranega za nastanitvene storitve ter pripravo in strežbo hrane. Njen naziv je obljubljal razvoj turizma v Lovištu, namesto tega pa je uničila približno tri hektare gozdnih površin. S tem je, kot je zapisano v ovadbi, poslabšala življenjski prostor, pomemben za ohranjanje ptic.

Poleg tega je osumljenka na zemljišču zunaj območja gradnje zgradila objekte brez dovoljenja. Vse to pa je počela na območju varovanega priobalnega pasu.

V začetku leta je državni inšpektorat gradbišče zaprl, vendar pa se Ukrajinka za to ni zmenila. Kaj kmalu je odstranila tablo z oznako zaprtega gradbišča in nadaljevala ilegalna dela.

Dubrovniško-neretvanska policijska uprava je potrdila, da so zoper osumljenko že podali kazensko ovadbo, so še zapisali na N1 Zagreb.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!