Po odprtju Pelješkega mostu tudi v nepoznanih krajih sezona, kot je ne pomnijo

Gospodarstvo 18. Jul 202305:50 2 komentarja
Dobra turistična sezona na Pelješcu
PROFIMEDIA

Čez dober teden bo prvo svečko upihnil Pelješki most, ki je skrajni jug Hrvaške povezal s preostalo državo. Turistični delavci pa si manejo roke, saj tako dobre sezone ne pomnijo. Most je namreč prinesel odlične številke, ugotavljajo v hrvaški turistični zvezi. Samo do sredine julija so zaznali 10 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju pred odprtjem mostu. Vse bolj privlačni pa postajajo tudi kraji, ki so bili doslej nepoznani turistom.

Konec julija lani so slavnostno odprli Pelješki most in tako skrajni jug Hrvaške povezali s preostalim delom države.

Da most pomembno prispeva k pozitivnim gospodarskim, prometnim in turističnim trendom, ugotavlja Hrvaška turistična zveza (HTZ). Na celotnem polotoku Pelješac je do sredine julija bilo za 10 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju leta 2019, so za Hino pojasnili v HTZ.

Gre za pomemben povezovalni člen, saj omogoča hitrejši in lažji dostop do skrajnega juga države. Most pa je tudi turistična atrakcija, poudarjajo v hrvaških turističnih organizacijah.

Dobra turistična sezona na Pelješcu
PROFIMEDIA

Po podatkih Hrvaških cest (HC), upravljalca tamkajšnjih cest, je od odprtja 26. julija 2022 do 14. julija 2023 čez Pelješki most peljajo več kot 2,1 milijona vozil, pri tem pa ugotavljajo, da se v poletnih mesecih to število lahko močno poveča.

“Most je nova turistična atrakcija tako za domačine kot številne turiste, ki uživajo v razgledu na most z okoliških razglednih točk in cest, pa tudi za navtike, za katere je plovba pod mostom posebno doživetje. Odprtje mostu je zagotovo pripomoglo k pozitivnim turističnim trendom,” direktorja HTZ Kristjana Staničića povzema hrvaški dnevnik. Kot je še ocenil, most privablja predvsem turiste iz Nemčije, Poljske, Francije, Slovenije in Avstrije.

Dobra turistična sezona na Pelješcu
PROFIMEDIA

Čeprav je turizem na Pelješcu cvetel že precej časa pred novo pridobitvijo, so se z odprtjem mostu odprle nove investicijske možnosti, je za Hino povedal direktor Turistične zveze (TZ) dubrovniško-neretvanska županija Julijo Sorgota. Po njegovih navedbah poleg rasti prihodov in nočitev je vse več zanimanja investitorjev. Pred kratkim so v Orebiću odprli manjši hotel Crystal, v katerega so hrvaški izseljenci iz Avstralije vložili 7 milijonov evrov, kar je tudi največja naložba v hotelsko infrastrukturo na polotoku po odprtju mostu.

Opažajo tudi več naložb v zasebne nastanitve, kot so apartmaji in družinske hiše, je ocenil Srgota in dodal, da je treba stremeti k naložbam v butične hotele.

“Pri tem je pomembno ohranjati trajnostni turizem tako na polotoku kot v celotni županiji, kar je tudi naša strategija,” je še poudaril direktor tamkajšnje turistične zveze.

Povečanje turističnega povpraševanja potrjujejo tudi podatki, po katerih je celotni polotok Pelješac letos do sredine julija dosegel za deset odstotkov več nočitev v primerjavi z enakim obdobjem leta 2019 z okoli 393 tisoč nočitvami, kar je osem odstotkov več kot v enakem obdobju lani leta 2022.

Tudi v celotni dubrovniško-neretvanski županiji so letos dosegli skoraj tri milijone nočitev oziroma 16 odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani. “Most je projekt, ki je za Pelješac in celotno županijo prinesel velike spremembe že lansko leto, takoj po odprtju, letos pa še toliko bolj z odprtjem stonske obvoznice, ki prinaša dober rezultat. Jug države smo približali trgom iz srednje in vzhodne Evrope in že opažamo večje število turistov iz teh držav,” je še komentiral Srgota.

Pozitivne turistične učinke mostu letos po njegovih besedah ​​čutijo bolj ali manj vsi, še posebej pa manjši kraji tik ob mostu, ki so v preteklosti bili nedostopni in nevidni. “Mnogi se ustavljajo ob mostu za fotografiranje, posledično pa se ustavijo v tamkajšnjih restavracijah, kar spodbuja lokalno gostinstvo,” je še povedal.

Dobra turistična sezona na Pelješcu
PROFIMEDIA

Rast turističnih nočitev beležijo predvsem v krajih Orebić, Ston, Trpanj, Viganj in v nekaterih manjših krajih pri mostu, kot sta Brijesta in Komarna. “Poleg čudovitih peščenih plaž polotok nudi tudi dobre pogoje za različne športne aktivnosti na kopnem in morju zaradi morskih tokov in vetra. Že lani se je precej podaljšala turistična sezona, to pa pričakujejo tudi letos, je še povedal Srgota. Izrazil je tudi veselje, da opažajo vedno več domačih turistov, ki Pelješac prepoznavajo kot svojo počitniško destinacijo, letos pa je njihovih prenočitev že za približno 40 odstotkov več kot lani.

“Seveda pričakujemo, da bo leto 2023 veliko boljše turistično leto tako za Pelješac kot celotno županijo – predvsem zaradi mostu, ki omogoča hitrejši in lažji kopenski dostop, pa tudi zaradi povečanja letalskih linij v Dubrovnik iz številnih evropskih mest,” je sklenil Srgota.

Kot smo pred časom pisali, so ob odprtju Pelješkega mosta trepetali domačini v Neumu v BiH, da bodo zaradi nove pridobitve ostali brez turistov in zaslužka. A zgodilo se je nasprotno, saj se tudi tam obeta poletna sezona, kakršne ne pomnijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje