V EU dogovor o dodatnih sankcijah proti Rusiji, tudi embargu na uvoz zlata

Svet 20. Jul 202217:10 1 komentar
zlato
PROFIMEDIA

Članice Evropske unije so danes po neuradnih informacijah dosegle dogovor o dodatnih sankcijah proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, ki vključujejo tudi prepoved uvoza ruskega zlata. Namen teh ukrepov je predvsem onemogočiti izogibanje doslej sprejetim sankcijam, ki jih bodo z današnjim dogovorom tudi podaljšali do januarja 2023.

Danes dogovorjeni paket ukrepov med drugim vključuje prepoved uvoza zlata iz Rusije ter zlata ruskega porekla iz tretjih držav, je razvidno iz pravne podlage, ki jo je pridobila STA. EU bo uvoz ruskega zlata prepovedala, potem ko so se konec junija o tem dogovorili voditelji skupine G7 na srečanju v Nemčiji. S partnerji in zavezniki, predvsem skupino G7, pa se z dodatnimi ukrepi usklajujejo tudi druge sankcije.

Pravna podlaga, o kateri so se po neuradnih informacijah dogovorili stalni predstavniki članic pri EU, obenem pojasnjuje številne določbe v doslej sprejetih sankcijah, kar bi med drugim omogočilo boljše izvajanje sankcij s strani držav članic. Dogovor krepi tudi nadzor nad izvozom napredne tehnologije in izdelkov za dvojno rabo. Po navedbah virov pri EU gre za več deset izdelkov, ki so že na ameriškem seznamu.

Hrana in gnojila izvzeti

EU prav tako uvaja določila, v skladu s katerimi bodo morali posamezniki in pravne osebe, proti katerim je EU uvedla sankcije, pristojnim lokalnim oblastem poročati o svojem premoženju na območju Unije, če to še ni bilo zamrznjeno. Sankcije, ki vključujejo zamrznitev premoženja in prepoved potovanja v EU, Unija uvaja še proti okoli 50 posameznikom ter več pravnim osebam, med njimi ruski banki Sberbank. To bi onemogočilo vse transakcije, z izjemo finančnih operacij za kmetijske izdelke, tudi hrano in gnojila.

To izjemo EU uvaja še za sedem drugih ruskih bank, med njimi VTB, VEB in Bank Rosija. Pristojnim oblastem sprememba pravil omogoča, da tem bankam odmrznejo del premoženja in s tem omogočijo transakcije za kmetijske izdelke. S tem danes dogovorjena pravila podajajo dodatna zagotovila, da sankcije EU niso usmerjene proti trgovanju s kmetijskimi proizvodi.

Obenem vse obstoječe sankcije podaljšujejo do konca januarja 2023. Evropska unija je doslej zaradi ruske agresije na Ukrajino sprejela šest paketov sankcij proti Rusiji. Zadnji, ki vključuje tudi delni embargo na uvoz ruske nafte, je bil sprejet v začetku junija. Pri tokratnih ukrepih ne gre za nov sveženj, ampak zgolj za okrepitev izvajanja prejšnjih.

Države članice morajo zdaj še uradno potrditi nove sankcije, kar bodo storile po pisnem postopku, ki se bo sklenil v četrtek dopoldne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje