V EU nič več plastičnega pribora in slamic

Svet 31. Maj 202116:25
plastična vrečka
Giuliano Berti/Reuters

Države EU morajo do 3. julija zagotoviti, da nekateri plastični proizvodi za enkratno uporabo ne bodo več na trgu EU. To so med drugim izbrani izdelki, za katere na trgu obstajajo cenovno ugodne alternative brez plastike: vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki in slamice.

Evropska komisija je predstavila smernice za pravila o plastičnih izdelkih za enkratno uporabo. Sprejela je tudi izvedbeni sklep o spremljanju in poročanju o ribolovnem orodju, ki vsebuje plastiko, in o zbranem odpadnem ribolovnem orodju. S tem želijo zmanjšati količino morskih odpadkov ter spodbujati prehod na krožno gospodarstvo.

“Zmanjševanje uporabe plastike za enkratno uporabo prispeva k varovanju zdravja ljudi in planeta. Pravila EU so pomemben dosežek pri obravnavanju morskih odpadkov. Spodbujajo tudi trajnostne poslovne modele in nas približujejo h krožnemu gospodarstvu, kjer ponovna uporaba prevlada nad enkratno uporabo,” je, kot so sporočili iz Bruslja, pojasnil podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, ki je pristojen za evropski zeleni dogovor.

V EU v morju konča 11 tisoč ton ribiškega orodja

Evropski komisar za okolje, oceane in ribištvo Virginijus Sinkevičius je ob tem opozoril, da se plastični odpadki nenehno kopičijo, v morju pa se v EU na leto izgubi ali zavrže 11.000 ton ribiškega orodja, kar še dodatno pripomore k ujemanju rib v to odvrženo orodje.

Cilj omenjenih aktov je zmanjšati količino morskih odpadkov iz plastičnih proizvodov za enkratno uporabo in odpadnega ribolovnega orodja ter spodbujati prehod na krožno gospodarstvo, ki temelji na inovativnih in trajnostnih poslovnih modelih, proizvodih in materialih.

“Pravila za zmanjšanje onesnaževanja s plastiko so ambiciozna in se odzivajo na pozive državljanov k odločnim ukrepom, zaradi česar je EU vodilna v svetovnem boju proti morskim odpadkom. Danes se približujemo soočanju s hudim posledicami plastičnih izdelkov za enkratno uporabo in zapuščenega ribiškega orodja ter napredujemo v bolj krožno gospodarstvo,” je dejal Sinkevičius.

Plastične slamice, pribor, krožniki, vatirane palčke …

Kot so sporočili iz Evropske komisije, bodo morale države članice v skladu s pravili EU iz leta 2019 do 3. julija letos zagotoviti, da nekateri plastični proizvodi za enkratno uporabo ne bodo več na trgu EU.

To so izbrani izdelki, za katere na trgu obstajajo cenovno ugodne alternative brez plastike: vatirane palčke, jedilni pribor, krožniki, slamice, mešalniki, palčke za balone, pa tudi nekateri izdelki iz ekspandiranega polistirena (skodelice in posode za hrano in pijačo) in vse izdelki iz okso-razgradljive plastike, so pojasnili na komisiji.

Za nekatere druge izdelke iz plastike, kot so ribiško orodje, plastične vrečke za enkratno uporabo, plastenke, tobačni filtri, sanitarni predmeti in mokri robčki, pa veljajo drugačni ukrepi. Med te sodijo omejevanje njihove uporabe, sistemi razširjene odgovornosti proizvajalca (načelo onesnaževalec plača), kampanje za ozaveščanje in zahteve glede oblikovanja izdelkov.

Namen predstavljenih smernic je zagotoviti, da se nova pravila uporabljajo pravilno in enotno po EU. Usklajen prenos pravil v nacionalne zakonodaje držav članic je pomemben za nemoteno delovanje notranjega trga v zvezi s proizvodi, zajetimi v teh predpisih. Smernice pojasnjujejo ključne opredelitve in izraze, razvite pa so bile na podlagi obsežnih posvetovanj z državami članicami in sodelovanja s številnimi zainteresiranimi deležniki, so navedli.

Izvedbeni sklep o spremljanju in poročanju državam članicam omogoča, da izpolnijo obveznost poročanja o ribolovnem orodju, danem v promet, in ribolovnem orodju, zbranem na morju, od leta 2022 dalje. Cilj je spodbuditi izvažanje vsega ribiškega orodja na kopno in izboljšanje ravnanja z njim, tako da se vključijo sheme razširjene odgovornosti proizvajalca, so še sporočili iz Evropske komisije.

Komentari

Vaš komentar