V Evropi največja letalska vaja v zgodovini Nata

Slovenija 08. Jun 202316:37 6 komentarjev
Air Defender 23
Generalpolkovnik Ingo Gerhartz o vojaški vaji Air Defender 23 (Foto: Annegret Hilse/REUTERS)

Skoraj dva tedna bo sredi junija potekala največja letalska vaja v zgodovini zavezništva Nato. V njej bo sodelovalo 25 držav, tudi Slovenija. Slovenska vojska bo na vaji sodelovala z devetimi strokovnjaki s področja letalstva.

Zveza Nato bo v ponedeljek začela največjo letalsko vajo v zgodovini zavezništva. Vaja, imenovana Air Defender 23, bo potekala do 23. junija, koordinirala jo bo Nemčija, v njej pa bo sodelovalo približno 220 bojnih letal in 10.000 vojakov iz 25 članic in partneric Nata, med njimi tudi iz Slovenije.

Vaja Air Defender 23 bo obrambne narave, njen namen pa bo poslati jasno sporočilo številnim državam, tudi Rusiji, je v sredo pojasnila ameriška veleposlanica v Nemčiji Amy Gutmann. “Res bi bila presenečena, če svetovni voditelji ne bi bili pozorni na vaje, ki kažejo na moč tega zavezništva, in to vključuje ruskega predsednika Vladimirja Putina,” je še izjavila.

Generalpodpolkovnik Michael Loh, direktor ameriške letalske nacionalne garde, je medtem opozoril, da je Nato sedaj na prelomni točki. “Veliko se je spremenilo na strateškem prizorišču po vsem svetu, zlasti v Evropi. Ta vaja naj bi dopolnila trenutno prisotnost ZDA v Evropi in zagotovila usposabljanje na višji ravni,” je dodal.

Air Defender 23
Novinarska konferenca o vaji Air Defender 23 (Annegret Hilse/REUTERS)

Vaja je bila zasnovana leta 2018, deloma kot odgovor na rusko priključitev polotoka Krim, čeprav ni uperjena proti nikomur, je povedal generalpodpolkovnik Ingo Gerhartz, poveljnik nemških zračnih sil. “Smo obrambno zavezništvo in vaja je kot taka tudi zasnovana,” je poudaril. V okviru vaje je načrtovanih približno 2.000 poletov. “V luči tega pa je bilo storjeno vse, kar je v njihovi moči, da bi preprečili morebitne zamude in odpovedi letov v Nemčiji,” je dodal Gerhartz.

Usposabljanje na operativni in taktični ravni bo potekalo v Nemčiji, na Češkem, v Estoniji in Latviji. 25 sodelujočih držav namerava raziskati, kako bi se njihove zračne sile odzvale in sodelovale v primeru vojaške krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V vaji bo sodelovalo 25 držav: Belgija, Bolgarija, Danska, Nemčija, Estonija, Finska, Francija, Grčija, Italija, Japonska, Hrvaška, Latvija, Litva, Nizozemska, Norveška, Poljska, Romunija, Švedska, Španija, Češka, Turčija, Madžarska, ZDA in Velika Britanija, pa tudi Slovenija. Slovenska vojska bo na vaji sodelovala med 19. in 23. junijem z devetimi strokovnjaki s področja letalstva, so potrdili za STA.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje