V Franciji začela veljati sporna pokojninska reforma

Svet 01. Sep 202315:18 0 komentarjev
pokojnina francija
Foto: PROFIMEDIA

V Franciji je začela veljati sporna pokojninska reforma, ki je v prejšnjih mesecih sprožila številne množične proteste. Z reformo, ki je eden ključnih projektov vlade predsednika Emmanuela Macrona, se upokojitvena starost v Franciji z 62 zvišuje na 64 let. Vlada pa jo je sprejela z uporabo posebnih pooblastil mimo parlamenta.

Vlada v Parizu je pokojninsko reformo, eno glavnih predvolilnih obljub predsednika Emmanuela Macrona, uradno napovedala v začetku leta. Njeno sprejetje je bilo po oceni vlade nujno, saj naj bi se v nasprotnem primeru francoski pokojninski sistem sesul.

Spremembe, zlasti dvig upokojitvene starosti in daljše obdobje vplačevanja v pokojninsko blagajno, so na noge nemudoma spravile sindikate. V zadnjih mesecih so stavke in protesti po vsej državi, ki so se neredko sprevrgli v nasilje, večkrat ohromili javno življenje.

Ob velikem pritisku je vlada po prvotni potrditvi v senatu sredi marca reformo sprejela s pomočjo posebnih ustavnih pooblastil in brez glasovanja v spodnjem domu parlamenta, kjer naj bi ji za potrditev zmanjkalo nekaj glasov. Macron je ustrezen zakon aprila tudi podpisal, a sindikati in del opozicije nadaljujejo s pozivi k protestom. Za danes v Franciji sicer ni napovedanih večjih protestov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!