Izrael stopnjuje operacije na Zahodnem bregu, med žrtvami mladoletnika

Svet 03. Sep 202414:13 > 17:19 0 komentarjev
Izraeslki vojaki v Gazi
Izraelski vojaki v Gazi (Foto: PROFIMEDIA)

V izraelskem obstreljevanju Gaze je bilo danes ubitih najmanj 16 ljudi. O palestinskih žrtvah poročajo tudi z zasedenega Zahodnega brega, kjer okupacijske sile v okviru protiterorističnih operacij uničujejo infrastrukturo.

Zdravstvene oblasti v Gazi so zgodaj popoldan navedle, da je izraelska vojska v zadnjih 24 urah ubila 33 in ranila 67 ljudi. Izraelske sile medtem poročajo o uničenju tunelov pod Gazo in uspešnem napadu na enega izmed poveljnikov Hamasa, ki naj bi bil vpleten v vdor pripadnikov gibanja na jug Izraela 7. oktobra lani. Ob njem so po lastnih navedbah ubili še sedem palestinskih borcev, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Razmere se medtem zaostrujejo na zasedenem Zahodnem bregu, kjer so izraelski vojaki danes ubili 14-letnika in 16-letnico. Kot navaja palestinska tiskovna agencija Wafa, se nadaljujejo tudi aretacije in načrtno uničevanje domov ter infrastrukture v Dženinu in Tulkaremu.

Zaradi razdejanja tamkajšnjih ulic se lokalno prebivalstvo sooča z oteženim dostopom do vode, elektrike in spleta. V sedmih dneh napadov in racij na Zahodnem bregu so izraelske sile ubile najmanj 30 ljudi.

V Gazi se bojijo širjenja otroške paralize

Potem ko so v Gazi po 25 letih odkrili prvi primer otroške paralize, zdravstveno osebje pospešeno cepi otroke. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in palestinskega ministrstva za zdravje je v nedeljo in ponedeljek prvi odmerek cepiva proti otroški paralizi prejelo več kot 161.000 otrok v osrednjem delu Gaze, mlajših od deset let. To presega številko, ki so jo želeli doseči, so še navedli pri WHO, kjer so sprva pričakovali 156.000 cepljenih. Če želijo preprečiti širjenje bolezni, bi morali cepiti 90 odstotkov otrok.

Kot je navedlo ministrstvo za zdravje v današnji izjavi, ki jo povzema palestinska tiskovna agencija Wafa, cepljenje otrok poteka v stalnih kot tudi mobilnih centrih. Dejstvo, da je v osrednjem delu enklave več otrok od pričakovanega, je po navedbah WHO posledica nenehnih selitev prebivalstva z območij spopadov. Na desettisoče ljudi je moralo večkrat zapustiti svoja zatočišča, medtem ko Izrael izvaja operacije proti palestinskemu islamističnemu gibanju Hamas.

Izziv tako predstavlja doseči resnično vse otroke, so opozorili pri WHO. Prvotno tridnevno kampanjo, ki se je začela v nedeljo, bodo po napovedih organizacije najverjetneje podaljšali za en dan, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Ekipe za cepljenje se bodo iz osrednjega dela Gaze nato odpravile na jug enklave. Tam naj bi cepili 340.000 otrok. Na severu Gaze je predvideno cepljenje 150.000 otrok. Cepljeni otroci bodo čez štiri tedne potrebovali drugi odmerek.

Otroška paraliza, primer katere so po 25 letih nedavno odkrili v Gazi, je nalezljiva virusna bolezen, ki prizadene živčni sistem in povzroča ohromitve, lahko tudi smrt. Okužba se prenaša fekalno-oralno prek umazanih rok. Za otroško paralizo so dovzetni vsi, ki je niso preboleli ali proti njej niso cepljeni. Po podatkih WHO mora biti za preprečitev širjenja bolezni cepljenih več kot 90 odstotkov otrok.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!