Evropska unija uvaja sankcije za pripadnike Hamasa in njihovo premoženje

Svet 18. Jan 202410:27 > 17:19 3 komentarji
Izraelski vojaki v opustošeni Gazi
Foto: Ronen Zvulun/REUTERS

Evropska unija bo uvedla sankcije proti palestinskemu gibanju Hamas. Sankcije bodo usmerjene proti posameznikom in finančnim transakcijam. Medtem je na območje Gaze v sredo prispela humanitarna pomoč za palestinske civiliste in zajete talce. Dogovor med Izraelom in Hamasom predvideva, da bodo za vsako škatlo zdravil, namenjeno talcem, civilisti v Gazi prejeli tisoč škatel zdravil.

Evropska unija bo v ponedeljek uvedla sankcije proti palestinskemu gibanju Hamas zaradi terorističnega napada njihovih pripadnikov na Izrael 7. oktobra lani, je danes sporočil predstavnik francoskega zunanjega ministrstva Christophe Lemoine.

Sankcije naj bi bile usmerjene proti posameznikom in finančnim transakcijam.

Svet EU je medtem ta teden na teroristični seznam Evropske unije že dodal političnega voditelja Hamasa Jahjo Sinvarja. S tem ukrepom mu je EU zamrznila premoženje v 27 državah članicah, financirati ali gospodarsko podpirati pa ga ne sme nihče iz unije.

Decembra pa sta bila na teroristični seznam EU zaradi sodelovanja v terorističnih dejanjih dodana dva izmed Hamasovih vojaških poveljnikov, Mohamed Deif in Marvan Isa. Tudi zanju velja zamrznitev premoženja in finančnih sredstev v državah članicah EU.

Foto: PROFIMEDIA

Nove sankcije EU naj bi bile prav tako usmerjene zlasti proti nekaterim vodilnim članom Hamasa, vpletenim v napade na Izrael 7. oktobra, v katerih je po podatkih izraelskih oblasti umrlo približno 1140 ljudi, večinoma civilistov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem so poslanci Evropskega parlamenta sprejeli resolucijo, s katero pozivajo k trajnemu premirju v Gazi pod dvema pogojema. To sta takojšnja in brezpogojna izpustitev vseh talcev ter uničenje teroristične organizacije Hamas. Izpostavili so pravico Izraela do samoobrambe, ob tem pa obsodili nesorazmeren vojaški odziv v Gazi.

Evropske poslanke in poslanci so v resoluciji, ki so jo danes na zasedanju Evropskega parlamenta sprejeli s 312 glasovi za, 131 proti in 72 vzdržanimi, pozvali k trajnemu premirju v Gazi in ponovnim prizadevanjem za politično rešitev, so sporočili iz Strasbourga.

Izpostavili so, da morajo vse strani v konfliktu ves čas razlikovati med borci in civilisti, da so napadi lahko usmerjeni samo na vojaške cilje. Ob tem so izrazili zaskrbljenost zaradi hudih in hitro slabšajočih se humanitarnih razmer v Gazi.

evropski parlament
Zasedanje evropskega parlamenta (Foto. PROFIMEDIA)

V Gazo prispeli humanitarna pomoč in zdravila

O dobavi humanitarne pomoči sta se v torek po več tednih pogajanj dogovorila Izrael in Hamas ob posredovanju Katarja in Francije. Izrael je v to privolil v zameno za zagotovilo, da bodo talci v Hamasovem ujetništvu prejeli zdravila.

Gaza
Foto: REUTERS/Amir Cohen

V ujetništvu Hamasa ostaja 132 talcev, po navedbah tiskovnega predstavnika izraelske vlade pa jih tretjina med njimi trpi zaradi kroničnih bolezni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z dogovorom sta letali z zdravili in humanitarno pomočjo iz Francije in Katarja v sredo pristali v egiptovskem obalnem mestu Al Ariš. Po poročanju medijev so pomoč nato odpeljali v izraelski kibuc Kerem Šalom ob tromeji med Izraelom, Egiptom in območjem Gaze, kjer so jo pregledali. Nato so jo vrnili v Egipt in nazadnje prepeljali v Gazo.

Dogovor predvideva, da bodo za vsako škatlo zdravil, namenjeno talcem, civilisti v Gazi prejeli tisoč škatel zdravil. Vsa zdravila naj bi v bolnišnice v Gazi dostavil Mednarodni odbor Rdečega križa. Dogovor predvideva tudi dobavo dodatne humanitarne pomoči, zlasti hrane, v palestinsko enklavo.

Televizijska postaja Al Džazira je ob sklicevanju na francosko zunanje ministrstvo poročala, da naj bi 45 talcev, ki trpijo za kroničnimi boleznimi, dobilo zdravila za tri mesece.

Gre za prvi dogovor med Hamasom in Izraelom po izteku enotedenskega premirja konec novembra, med katerim sta strani izmenjali ujetnike. Izrael je v tem času izpustil 240 zaprtih Palestincev, Hamas pa 105 civilistov, večinoma izraelskih državljanov. Odtlej neprekinjeno poteka izraelska ofenziva v Gazi, med katero je bilo doslej ubitih več kot 24.000 ljudi.

Izraelski predsednik izrazil obžalovanje nad humanitarno krizo v Gazi

“Naši sosedje so za nas pomembni, vendar nismo pripravljeni na to, da bi nas napadli,” je v švicarskem alpskem letovišču dejal izraelski predsednik Jicak Hercog in poudaril, da je vojna v Gazi zelo zapletena. Po njegovih besedah se je sicer Izrael že s prvim dnem vojne zavezal dostavi humanitarne pomoči v enklavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ob tem je izraelski predsednik ocenil, da Iran in milice, ki jih islamska republika podpira, ogrožajo svetovno stabilnost. “Iz Teherana izhaja imperij zla, ki porablja milijarde dolarjev za orožje,” je izpostavil. Dodal je, da Izrael pravzaprav bije vojno za svobodni svet, saj da če ne bi obstajal, bi bila na vrsti Evropa.

Izraelci kažejo fotografije zajetih talcev. (Foto: PROFIMEDIA)

“Ti barbarski džihadisti nas namreč želijo vse izriniti iz regije,” je dejal in opozoril, da so iranske sile prej nekaj dnevi napadle sile ZDA. Pri tem je imel v mislih iransko revolucionarno gardo, ki je v začetku tedna raketirala cilje v Iraku. Po navedbah očividcev je več raket padlo v bližino ameriškega konzulata v gradnji. Garda je cilj opisala kot vohunsko središče izraelske tajne službe Mosad.

Hercog je v govoru tudi pohvalil mednarodno koalicijo na čelu z ZDA, ki se v Jemnu bori proti tamkajšnjim hutijevcem zaradi njihovih napadov na tovorne ladje v Rdečem morju. Jemenski uporniki napade po lastnih navedbah izvajajo iz solidarnosti s Palestinci v Gazi, kjer Izrael že več kot tri mesece vodi silovito ofenzivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje