V Gruziji prijeli bivšega predsednika Sakašvilija

Svet 01. Okt 202119:06 0 komentarjev
zapor
PROFIMEDIA

V Gruziji so aretirali bivšega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki se je pred lokalnimi volitvami iz Ukrajine vrnil domov.

V Gruziji so danes aretirali bivšega predsednika Mihaila Sakašvilija, ki se je pred lokalnimi volitvami iz Ukrajine vrnil v domovino. Pred tem je ob vrnitvi v Gruzijo pozval podpornike, naj se zberejo na protivladnih protestih. Gruzijski premier Irakli Garibašvili je danes na novinarski konferenci potrdil aretacijo Sakašvilija. Kot je dodal, je sedaj v zaporu.

Bivši predsednik, ki je zbežal iz države po koncu svojega drugega mandata leta 2013, je pred tem v videu sporočil, da je v zahodnem mestu Batumi. “Tvegal sem svoje življenje in svobodo, da sem nazaj,” je dodal.

Vse je še pozval, naj odidejo na lokalne volitve in volijo za glavno opozicijsko stranko Združeno narodno gibanje, ki jo je ustanovil. Podpornike je povabil tudi na shod v središču Tbilisija v nedeljo.

Aretacija bo razburila

Aretacija 53-letnika bo po pričakovanjih povzročila razburjenje v Gruziji pred sobotnimi volitvami. Premier je danes še povedal, da so spremljali gibanje Sakašvilija in čakali na pravi trenutek za aretacijo.

Bivši predsednik je sicer zbežal iz Gruzije leta 2013, saj se je bal aretacije, potem ko mu je tožilstvo očitalo zlorabo položaja. Sodišče ga je leta 2018 v odsotnosti spoznalo za krivega in ga obsodilo na šest let zapora. Sakašvili obtožbe zanika.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!