Ukrajinski minister: Zaveznice bi lahko z našega ozemlja prestregle ruske rakete

Svet 21. Maj 202412:21 > 19:47 17 komentarjev
Foto: Gleb Garanich/REUTERS

V ruskih napadih na mesto Harkov na severovzhodu Ukrajine je bilo ponoči ranjenih najmanj sedem ljudi. Ukrajinska vojska naj bi ob tem odbila napade ruskih dronov nad več kraji po vsej državi. Svetovna zdravstvena organizacija ob tem ocenjuje, da je bilo v Harkovu v zadnjih desetih dneh, odkar je ruska vojska sprožila kopensko ofenzivo v tej regiji na severovzhodu Ukrajine, razseljenih več kot 14.000 ljudi. Ukrajina svojim zaveznicam ob tem predlaga, da bi s svojega ozemlja prestrezale ruske rakete nad Ukrajino. Rusija je medtem v bližini Ukrajine začela vojaške vaje s taktičnim jedrskim orožjem.

V ruskih in ukrajinskih napadih je bilo več mrtvih. Ruske oblasti poročajo o dveh smrtnih žrtvah ukrajinskih napadov v obmejni ruski regiji Belgorod in zasedeni regiji Doneck na vzhodu Ukrajine.

“Sovražnik je vso noč napadal Harkov,” je davi na omrežju Telegram sporočil guverner harkovske regije Oleg Sinegubov. V ruskih napadih na to ukrajinsko regijo je bilo po njegovih navedbah ponoči ranjenih sedem ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska vojska je ponoči poleg Harkova napadala tudi druge ukrajinske regije, med drugim Odeso, Mikolajev in Dnepropetrovsk. Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so po vsej državi sestrelile 28 od 29 ruskih brezpilotnih letalnikov.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) ob tem ocenjuje, da je bilo v Harkovu v zadnjih desetih dneh, odkar je ruska vojska sprožila kopensko ofenzivo v tej regiji na severovzhodu Ukrajine, razseljenih več kot 14.000 ljudi. “V nekaj dneh je bilo razseljenih več kot 14.000 ljudi, skoraj 189.000 pa jih še vedno živi znotraj 25 kilometrov od meje z Rusijo in se zaradi nenehnih spopadov sooča z velikimi tveganji,” je povedal predstavnik WHO v Ukrajini Jarno Habicht.

Nadaljujejo se tudi napadi ukrajinskih sil na območja ob meji z Rusijo ter v delih regije Doneck na vzhodni fronti, ki so pod nadzorom Rusije.

Guverner belgorodske regije Vjačeslav Gladkov je sporočil, da je bila ena oseba ubita v napadu z brezpilotnim letalnikom na avtomobil v bližini vasi Oktabrski blizu meje z Ukrajino, še trije ljudje so ranjeni. Še ena oseba pa je bila ubita v ukrajinskem napadu v mestu Doneck, so sporočile tamkajšnje proruske oblasti.

Ruski brezpilotni letalnik
Brezpilotni letalnik, slika je simbolična. (Foto: Roman Petushkov/REUTERS)

Ukrajina zaveznicam predlaga prestrezanje ruskih raket z njihovega ozemlja

Zaveznice bi lahko s svojega ozemlja prestrezale ruske rakete nad Ukrajino, je danes v Kijevu med obiskom nemške kolegice Annalene Baerbock izjavil ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba. Tako Baerbock kot nemški obrambni minister Boris Pistorius, ki je danes obiskal Latvijo, pa sta pozvala h krepitvi ukrajinske zračne obrambe.

“Noben pravni, varnostni ali moralni argument ne nasprotuje temu, da bi naši partnerji s svojega ozemlja sestreljevali ruske rakete nad ozemljem Ukrajine,” je izjavil Kuleba in zaveznice pozval, naj premislijo o možnosti prestrezanja raket s svojega ozemlja. “Če tega ne želite storiti, potem nam vsaj zagotovite vsa potrebna sredstva za prestrezanje raket,” je dodal.

Baerbock je medtem v luči okrepljenih ruskih napadov izrazila zaskrbljenost zaradi poslabšanja razmer v Ukrajini. Ob tem je poudarila, da Kijev za zaščito pred ruskimi napadi z raketami in droni nujno potrebuje dodatne sisteme zračne obrambe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ravno zato sem skupaj z obrambnim ministrom Borisom Pistoriusom sprožila globalno pobudo za krepitev zračne obrambe Ukrajine,” je nadaljevala in pojasnila, da je bila doslej na mednarodni ravni v ta namen zbrana skoraj milijarda evrov, kar pa po njenem mnenju ni dovolj.

Hkrati je opozorila, da vsakršne zamude pri zagotavljanju vojaške pomoči Ukrajini terjajo nadaljnja življenja nedolžnih civilistov in škodujejo varnosti Zahoda, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Tudi Pistorius je med današnjim obiskom Latvije vse zaveznice, ki lahko Ukrajini zagotovijo sisteme zračne obrambe patriot, pozval, naj to storijo čim prej. Dodal je, da to Kijevu ne bi pomagalo zgolj pri zaščiti infrastrukture, temveč tudi pri dvigu morale vojakov.

Ministri držav članic EU, pristojni za evropske zadeve, so danes sprejeli zakonodajno podlago, ki bo omogočila uporabo prihodkov od upravljanja zamrznjenega ruskega premoženja za vojaško in drugo pomoč Ukrajini. Po besedah belgijske ministrice za zunanje in evropske zadeve Hadje Lahbib bi lahko bile približno tri milijarde evrov na razpolago že julija.

Od začetka ruske invazije na Ukrajino februarja 2022 so Evropska unija, članice skupine G7 in Avstralija v okviru sankcij proti Moskvi zamrznile okoli 260 milijard evrov premoženja ruske centralne banke, od tega približno 210 milijard v EU.

Rusija v bližini Ukrajine začela vaje z jedrskim orožjem

Rusija je v torek v bližini Ukrajine začela vojaške vaje s taktičnim jedrskim orožjem. Namen vaj je krepitev pripravljenosti vojske za zagotavljanje suverenosti in ozemeljske celovitosti Rusije, je pojasnilo obrambno ministrstvo v Moskvi in dodalo, da so vaje odgovor na provokativne izjave in grožnje nekaterih zahodnih voditeljev.

Vaje potekajo v južnem vojaškem okrožju, je sporočilo obrambno ministrstvo, ne da bi navedlo natančno lokacijo vojaških vaj. Omenjeno okrožje sicer obsega tudi zasedena ukrajinska ozemlja Doneck, Herson, Lugansk, Zaporožje in Krim.

Ministrstvo je prav tako objavilo posnetke, na katerih je bilo videti tovornjake, ki prevažajo rakete do izstrelišča, in vojake na letališču, ki so bombnik pripravljali za namestitev jedrske bojne glave. Ob tem je dodalo, da gre za “prvo fazo” vaje, ki vključuje vadbo natovarjanja vozil, vožnjo do izstrelišč in opremljanje letal s hipersoničnimi raketami kinžal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Generalštab ruskih oboroženih sil je po ukazu predsednika Vladimirja Putina priprave na vaje s taktičnim jedrskim orožjem začel že v začetku meseca. Izvedbo vaj so v Moskvi utemeljili s provokativnimi izjavami nekaterih zahodnih voditeljev.

“Jasno je, da govorimo o stališčih Macrona in britanskih politikov. Govorijo o pripravljenosti in celo o nameri, da napotijo oborožene sile v Ukrajino, kar je z drugimi besedami soočanje Natovih vojakov z rusko vojsko. To je popolnoma nov krog zaostrovanja napetosti,” je v začetku meseca dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Putin sicer retoriko jedrskih groženj uporablja vse od začetka invazije na Ukrajino. Februarja je denimo v svojem govoru o stanju v državi opozoril na resnično tveganje jedrske vojne. Lani pa je Rusija preklicala ratifikacijo pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov in prekinila sodelovanja z ZDA pri pogodbi o omejevanju strateške jedrske oborožitve Novi Start.

V Rusiji aretirali zaradi kritik odstavljenega generala

Ruskega generala Ivana Popova so aretirali zaradi suma goljufije, so danes poročale ruske tiskovne agencije. Vojaško sodišče je sporočilo, da so ga 17. maja priprli za dva meseca zaradi suma obsežne goljufije. Grozi mu do deset let zapora.

Popova, ki je poveljeval 58. armadi, ki je sodelovala v ruskih operacijah v Ukrajini od začetka invazije februarja 2022, so s položaja poveljnika odstavili julija lani, ko je deloval v Zaporožju. V glasovnem sporočilu je povedal, da so ga odstavili, ker je vrhovno poveljstvo opozoril na težave v Ukrajini, zlasti na velike izgube med ruskimi vojaki in pomanjkanje najsodobnejše opreme, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Glasovno sporočilo je objavil nekaj dni po neuspelem uporu vodje ruske najemniške skupine Wagner Jevgenija Prigožina proti poveljstvu vojske.

Po uporu Wagnerja je rusko obrambno ministrstvo še posebej občutljivo na kritike na račun vojske znotraj lastnih vrst. Od takrat je Kremelj izvedel nekaj zamenjav na ministrstvu. Od letošnjega aprila so zamenjali obrambnega ministra Sergeja Šojguja, zaradi korupcije pa aretirali dva visoka predstavnika ministrstva, tudi Šojgujevega namestnika Timurja Ivanova.

Novi ruski obrambni minister je postal ekonomist Andrej Belousov. Po besedah Putina je njegova naloga optimizirati stroške ruskih oboroženih sil in obrambne industrije, ki dela s polno paro, še poroča AFP.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje