V Iowi vrhovno sodišče potrdilo prepoved splava po šestih tednih nosečnosti

Svet 28. Jun 202422:23 0 komentarjev
ZDA
Fotografija je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Vrhovno sodišče ameriške zvezne države Iowe je potrdilo veljavnost zakona o prepovedi splava po šestem tednu nosečnosti, poroča tiskovna agencija AFP. Zakon je lani blokiralo prvostopenjsko sodišče.

Vrhovno sodišče Iowe je tesno s štiri proti tri razveljavilo prepoved uveljavljanja zakona in s tem prepovedalo splav po šestem tednu nosečnosti.

Vrhovno sodišče ZDA je po zaslugi treh konservativnih sodnikov, ki jih je na položaj imenoval bivši predsednik ZDA Donald Trump, leta 2022 ukinilo pravico do splava po vsem ozemlju ZDA in odločitev o tem dalo v roke zveznim državam.

Iowa je med republikanskimi državami, ki so potem sprejele prepovedi splava ali omejitve te pravice. Sodnik Matthew McDermott je sicer v mnenju večine vrhovnega sodišča Iowe zapisal, da pravica do splava sploh ni zakoreninjena v zgodovini in tradiciji Iowe.

Predsednica vrhovnega sodišča Susan Christensen je v odklonilnem mnenju trdila, da se togi pristop večine močno opira na zgodovino in tradicijo 19. stoletja, v kateri prevladujejo moški in ne upošteva kako daleč so prišle pravice žensk.

Prepoved v Iowi sicer vsaj predvideva izjeme za primere posilstva ali incesta ter ogroženosti zdravja in življenja nosečnice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!