V Italiji snujejo uvedbo rezervnega sestava vojske z 10.000 pripadniki

Svet 27. Jan 202413:56 3 komentarji
italijanski vojaki
Foto: PROFIMEDIA

V Italiji resno razmišljajo o uvedbi rezervnega sestava 10.000 pripadnikov, ki bi vojski pomagali v primeru vojne, resne mednarodne krize ali velike nesreče. Rezervisti bi lahko postali nekdanji vojaki, policisti ali osebe s posebnimi znanji, Italija pa jih ne bi smela poslati na fronto. Obrambno ministrstvo že pripravlja zakonodajo, ki bi to omogočila.

Italijanske oborožene sile naj bi v izrednih razmerah, na primer med vojnami, resnimi mednarodnimi krizami ali v nesrečah v prihodnje podpirali rezervisti. Na obrambnem ministrstvu v Rimu namreč pripravljajo predlog zakona, po katerem bi Italija imela do 10.000 rezervistov, danes poročajo italijanski mediji.

Podpora rezervistov, ki bi se udeleževali rednih usposabljanj, bi bila predvsem logistične narave, je pojasnil obrambni minister Guido Crossetto. Rezervisti naj bi posredovali tudi v primeru nesreč, kot to že počnejo vojaki. Ne bi pa jih smeli razporediti na fronto.

Rezervni sestavi italijanske vojske bi se lahko pridružili nekdanji vojaški uslužbenci, policisti ali osebe s posebnimi znanji. “Vzpostavitev nacionalne rezerve oboroženih sil, tako kot v Švici in Izraelu, je cilj, za katerega si prizadevamo. V prihodnjih tednih bomo predlagali ustrezen zakon,” je napovedal Crosetto.

Italijansko vojsko od leta 2005 sestavljajo izključno poklicni vojaki in prostovoljci. Enoletno prostovoljno služenje vojaškega roka je pogoj za kakršne koli nadaljnje obveznosti v vojski in za prijavo v policijo, karabinjerje in druge varnostne organe. Nacionalni urad za civilno službo prav tako ponuja program prostovoljnega enoletnega civilnega služenja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje