Kakšna je luksuzna jahta, ki so jo Italijani zaplenili najbogatejšemu Rusu

Svet 05. Mar 202215:05 > 19:52 5 komentarjev
Aleksej Mordašov
PROFIMEDIA

Italijanska policija je zasegla luksuzno jahto Alekseja Mordašova, najbogatejšega Rusa in enega od ruskih oligarhov, proti katerim je Evropska unija po invaziji ruske vojske v Ukrajini sprejela vrsto ukrepov. Danes pa so v Italiji zasegli tudi megajahto Lena, ki je v lasti ruskega energetskega in infrastrukturnega mogotca Genadija Timčenka.

Evropska unija je po ruski invaziji na Ukrajino sprejela številne (gospodarske) sankcije, ki so uperjene proti Rusiji, pa tudi ruskim oligarhom. Evropske države so tako številnim Rusom zamrznile njihovo premoženje v Evropi in zasegle luksuzne jahte, ki so bile zasidrane v evropskih pristaniščih. EU si želi, da bi ruski oligarhi zaradi tega vplivali na ruskega predsednika Vladimirja Putina, naj ustavi vojno v Ukrajini.

V severnem italijanskem pristanišču Imperia je včeraj italijanska policija zasegli 65-metrsko luksuzno jahto Alekseja Mordašova, najbogatejšega Rusa. Jahta z imenom “Lady M” je bila leta 2013 zgrajena v ameriški ladjedelnici Palmer Johnson, vredna pa naj bi bila 27 milijonv dolarjev (24,7 milijonov evrov). Jahto si lahko ogledate v posnetku spodaj.

Kot piše Reuters, je Mordašov svoje bogastvo zgradil okoli ruskega proizvajalca jekla Severstal. Po ocenah Forbsa je bilo premoženje njegove družine pred uvedbo sankcij ocenjeno na 29,1 milijarde dolarjev oziroma 26,6 milijarde evrov. Po uvedbi sankcij se je premoženje številnih ruskih oligarhov močno zmanjšalo. Po poročanju italijanskih medijev ima Mordašov na obali Sardinije v lasti tudi vilo, ki je vredna 66 milijonov evrov. Za zdaj še ni znano, ali je italijanska policija zasegla tudi to vilo.

Danes zasegli jahto še enega ruskega milijarderja

Danes pa je italijanska policija v pristanišču severozahodnega mesta Sanremo zasegla megajahto Lena. 52-metrska jahta je ocenjena na 45 milijonov evrov in je v lasti ruskega energetskega in infrastrukturnega mogotca Genadija Timčenka. Po pisanju Reutersa je Timčenko obogatel pri trgovanju z nafto, Putin pa ga je opisal kot enega njegovih najbližjih sodelavcev. Velika Britanija je prejšnji mesec sporočila, da je bil večinski delničar v banki Rossiya, ki je po ruski priključitvi Krima leta 2014 odigrala ključno vlogo pri destabilizaciji Ukrajine.

Italija je napovedala, da želi sprejeti dodatne sankcije protu ruskim oligarhom. “Medtem ko čakamo, da ruski predsednik Vladimir Putin konča vojno, nadaljujemo s sankcijami in se pripravljamo na zaseg premoženja ruskih oligarhov v vrednosti 140 milijonov evrov,” je v petek dejal italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Italija si prav tako prizadeva, da zmanjša odvisnost od ruskega plina.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje