V izdelkih priljubljenih spletnih trgovcev odkrili strupene snovi

Svet 14. Avg 202413:17 2 komentarja
Temu
Foto: PROFIMEDIA

Južnokorejske oblasti so v izdelkih priljubljenih spletnih trgovcev Shein in Temu odkrile prisotnost strupenih snovi, ki so v nekaterih primerih tudi za več stokrat presegle dovoljene ravni. V čevljih Sheina so tako zaznali 229-krat preseženo mejno vrednost kemikalije, ki med drugim povzroča neplodnost.

Seulske oblasti so pri modnih dodatkih, ki jih med drugim prodajata priljubljena spletna trgovca Shein in Temu, odkrile strupene snovi.

Priljubljenost kitajskih spletnih trgovcev, kot so Shein, Temu in AliExpress, je v zadnjih letih močno zrasla, saj izdelke, med njimi oblačila in modne dodatke, ponujajo po izjemno nizkih cenah. Njihov način poslovanja in varnostni standardi so na drugi strani poželi številne kritike, tudi iz EU in Južne Koreje.

Oblasti v Seulu tedensko izvajajo preiskave proizvodov, kupljenih v omenjenih trgovinah. V zadnjem inšpekcijskem nadzoru so po poročanju AFP pod drobnogled vzeli 144 proizvodov, številni pa niso dosegli zakonskih standardov.

V čevljih, naročenih prek Sheina, so odkrili visoke vsebnosti ftalatov – kemikalij, ki se uporabljajo za večjo prožnost plastike. Pri enem paru so zaznali raven, ki je 229-krat presegla zakonsko dovoljeno mejo. Kot je za AFP povedal eden od članov seulske ekipe, so te snovi nevarne in lahko med drugim povzročijo neplodnost.

V Sheinovih pokrovčkih so odkrili dvakrat preseženo dovoljeno vrednost formaldehida, kemikalije, ki se običajno uporablja v izdelkih za gradnjo domov. V dveh stekleničkah laka za nohte so ugotovili dioksan, katerega vrednost je 3,6-krat presegla dovoljeno.

Shein je AFP povedal, da tesno sodelujejo z mednarodnimi neodvisnimi agencijami za testiranje, da redno izvajajo teste vzorčenja, da bi zagotovili, da izdelki, ki jih zagotavljajo dobavitelji, izpolnjujejo njihove varnostne standarde.

Sandali iz Temuja so medtem vsebovali vrednosti svinca, ki so več kot 11-krat presegale dovoljeno mejo, med drugim še navaja AFP. Iz Temuja se na ugotovitve še niso odzvali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje