V Izraelu začeli cepiti s tretjim odmerkom cepiva

Svet 12. Jul 202116:14 > 16:46 0 komentarjev
Cepljenje proti koronavirusu v Izraelu
Ammar Awad/REUTERS

V Izraelu so bolnike z oslabljenim imunskim sistemom pričeli cepiti s tretjim odmerkom cepiva proti koronavirusu proizvajalca Pfizer/BioNTech.

V Izraelu so danes začeli cepiti s tretjim odmerkom cepiva proti covidu-19 podjetij Pfizer in BioNTech. Zaenkrat s tem odmerkom cepijo bolnike, katerih imunski sistem je oslabljen. Za ta korak so se odločili spričo ponovnega naraščanja novih okužb z novim koronavirusom.

Med tistimi, ki ustrezajo pogojem za takojšen tretji odmerek, so ljudje, ki so jim presadili srce, pljuča ali ledvice, ter bolniki z rakom.

Okužbe se dnevno znova povečujejo

“Kopičijo se dokazi, da bolniki z imunosupresijo po dveh odmerkih cepiva še ne razvijejo zadostnega odziva protiteles,” so odločitev pojasnili na izraelskem ministrstvu za zdravje. Kot so še dodali, jih je k temu koraku dodatno vzpodbudilo dejstvo, da se dnevni porast novih okužb znova povečuje.

Kampanja cepljenja proti covidu-19 v Izraelu je bila med najhitrejšimi na svetu. V celoti je cepljenih 85 odstotkov vseh odraslih prebivalcev in junija je dnevno število potrjenih novih okužb v državi padlo pod deset. Obenem so odpravili vse omejitve, uvedene v času pandemije.

A zaradi bolj nalezljive različice delta, ki so jo prvič potrdili aprila v Indiji, se število novih okužb znova povečuje, dnevno jih zdaj beležijo nekaj sto. Po ocenah strokovnjakov obstajajo jasni znaki, da cepivo Pfizer/BioNTech proti lažjemu poteku covida-19 ob okužbi z različico delta ni tako učinkovito.

Iz Tajske so sporočili, da bodo pri osebah, ki so bile cepljene z enim odmerkom kitajskega cepiva Sinovac, za drugi odmerek uporabili cepivo proizvajalca AstraZeneca. Po navedbah tiskovne agencije Reuters so se pristojne oblasti na Tajskem kot prve odločile za kombinirano uporabo kitajskega cepiva in cepiva, ki ga je razvilo podjetje s sedežem v državi Zahoda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!