Na Hrvaškem prvič opazili novo vrsto ribe

Svet 13. Sep 202410:50 0 komentarjev
Plaža Velika Duba
Plaža Velika Duba (Foto: PROFIMEDIA)

Podvodni ribič je v akvatoriju Ploč opazil primerek ribe, ki sicer živi v Tihem in Indijskem oceanu. Doslej te ribe uradno še niso opazili v Jadranu.

V Jadransko morje, kot tudi v celotno Sredozemlje, prihaja vedno več tujerodnih vrst rib, rakov in drugih morskih živali in rastlin.

Nedavno smo pisali, da so v bližini Reke prvič opazili ribo iz vrste kirurgov, ki se je iz vzhodnega Atlantika že naselila v južnem Sredozemlju, zdaj pa očitno osvaja tudi Jadran.

Portal Morski.hr pa poroča, da je podvodni ribič Teo Maksimović v akvatoriju Ploč opazil ribo, ki je v Jadranskem morju doslej še niso opazili. “Mislim, da gre za ribo Heniochus monoceros (slovenskega imena nismo našli, v angleščini pa jo imenujejo Banner Fish, kar bi lahko prevedli kot zastava; op. p.).” Maksimović meni, da je v Jadran prišla kot slepi potnik v balastnem tanku kakšne ladje. Wikipedija sicer piše, da to ribo lahko najdemo v Indijskem in Tihem oceanu.

Heniochus monoceros, riba, Jadransko morje, Jadran, tujerodna vrsta
Foto: Zajem zaslona/YOUTUBE

“Tako lahko poleg rumenonogega raka (Percon gibbesi) in cebrastega špara (Diplodus cervinus) dodam še to ribo na seznam novo odkritih vrst v Jadranu. Verjetno jih bo še več …” je za portal dejal ribič.

Dodal je še, da je riba verjetno užitna, vendar je komercialno ne lovijo, imajo pa jo v akvarijih s tropskimi ribami. Ribo, veliko okoli 8 centimetrov, pa je ujel tudi s kamero in posnetek objavil na svojem YouTubovem kanalu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!