Predstavniki Hamasa na pogajanjih v Kairu. Kako možna je prekinitev ognja?

Svet 04. Maj 202409:50 > 19:40 0 komentarjev
Gaza
Foto: PROFIMEDIA

Delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas je prispela v egiptovsko prestolnico Kairo na nadaljevanje pogovorov o prekinitvi ognja na območju Gaze in izpustitvi talcev. Hamas je v petek sporočil, da v Kairo odhaja "v pozitivnem duhu, da dosežemo dogovor". Izrael bo svojo delegacijo v Kairo poslal zgolj v primeru "pozitivnega napredka". Izraelska vojska sicer nadaljuje ofenzivo na cilje na jugu Gaze.

Delegacija palestinskega islamističnega gibanja Hamas je danes prispela v egiptovsko prestolnico Kairo na nadaljevanje pogovorov o prekinitvi ognja na območju Gaze in izpustitvi talcev, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Vse delegacije so zdaj prispele v Egipt, začel se bo prvi krog pogajanj ob prisotnosti delegacij Katarja, Egipta in ZDA,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal neimenovani visoki predstavnik Hamasa.

O prihodu Hamasove delegacije v Kairo je poročala tudi egiptovska televizija Al-Qahera News, ki je ob sklicevanju na visok neimenovani vir navedla “pomemben napredek” v pogajanjih. Egiptovski posredniki so “dosegli formulo soglasja” o več spornih vprašanjih, je poročala televizija, ki drugih podrobnosti ni navedla.

Hamas je v petek sporočil, da njegova delegacija v Kairo odhaja “v pozitivnem duhu, da dosežemo dogovor”. Delegacijo vodi drugi mož političnega krila Hamasa za Gazo Halil al-Haja. Kot je sporočil Hamas, ostaja odločen doseči “popolno končanje izraelske agresije”, “umik izraelskih okupacijskih sil” in “resen dogovor o izmenjavi” izraelskih talcev v zameno za zajete Palestince.

V Kairo je po poročanju AFP, ki povzema navedbe ameriškega medija Axios, prispel tudi direktor ameriške obveščevalne agencije Cia William Burns.

Izrael bo poslal delegacijo v Kairo le v primeru “pozitivnega napredka” glede morebitne izmenjave talcev za palestinske zapornike, pa je danes po poročanju AFP dejal neimenovani izraelski visoki uradnik.

“Preprosto povedano, to, o čemer se razpravlja, je skupna točka v okviru možnega sporazuma o izmenjavi izraelskih talcev za palestinske ujetnike, ki jih zadržuje Izrael,” je dejal. Po njegovih navedbah je pred dogovorom pričakovati dolga in težka pogajanja. “Če pošljemo delegacijo v Kairo, bo to znak pozitivnega napredka v tem okviru,” je dodal.

Izraelska vojska (Foto: Amir Cohen/REUTERS)

Posredniki v pogajanjih – Egipt, Katar in ZDA – čakajo na odgovor Hamasa na izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi. Po poročanju časnika Wall Street Journal, ki se sklicuje na egiptovske vire, naj bi Izrael dal še en teden časa za pogovore o prekinitvi ognja. Če dogovora ne bo, bo izraelska vojska sprožila ofenzivo na Rafo, ki jo napoveduje že več tednov, poroča AFP.

Predlog, ki je na mizi, vključuje 40-dnevno prekinitev izraelske ofenzive v Gazi in izpustitev palestinskih zapornikov v zameno za izpustitev talcev, ugrabljenih med napadom Hamasa na Izrael 7. oktobra lani, poroča AFP.

Izraelska vojska obstreljuje več ciljev na jugu Gaze

Potem ko je palestinsko gibanje Hamas proti ozemlju Izraela izstrelilo raketo, je Izrael v povračilnem napadu z bojnimi letali napadel vojaško oporišče v bližini mesta Han Junis, obalo palestinske enklave pa iz morja obstreljuje izraelska mornarica, je navedla.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na vir iz izraelske vojske, je Hamas raketo v petek izstrelil proti enemu od kibucev na jugu Izraela.

Palestinska obveščevalna služba pa je sporočila, da je Izrael napadel vas Abasan v bližini Han Junisa in begunsko taborišče v osrednjem delu enklave. Po navedbah palestinskih obveščevalcev je izraelska mornarica v napadih ubila enega Palestinca.

Izrael je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa bombardiral tudi Hamasovo ploščad za izstreljevanje raket.

Po podatkih palestinskega zdravstvenega ministrstva, ki ga vodi Hamas, je Izrael od 7. oktobra ubil 34.622 ljudi, v zadnjem dnevu je število žrtev naraslo za 26, navaja AFP.

Blinken: Izraelski napad na Rafo bi povzročil nesprejemljivo škodo

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v sredo pozval Hamas, naj sprejme načrt za premirje. Ta predvideva več faz, ki bi postopoma omogočile prekinitev izraelske ofenzive v Gazi ter dostavo nujno potrebne humanitarne pomoči njenim prebivalcem.

Blinken je v petek ponovil opozorila pred načrtovano veliko izraelsko ofenzivo na mesto Rafa v Gazi. Izraelski napad na mesto na jugu Gaze, kjer je zatočišče našlo več kot milijon palestinskih beguncev, bi povzročil “nesprejemljivo” škodo, je opozoril, poroča Deutsche Welle.

Kot je dejal, Izrael še ni predstavil “verodostojnega načrta za resnično zaščito civilistov” med morebitnim napadom, ki ga sicer izraelske oblasti napovedujejo že več tednov. “Brez takšnega načrta ne moremo podpreti večje vojaške operacije v Rafi, ker škoda, ki bi jo povzročil, presega tisto, kar je sprejemljivo,” je dejal Blinken na političnem forumu inštituta McCain v Arizoni.

Blinken, ki se je pred dnevi znova mudil na Bližnjem vzhodu, je v sredo islamistično gibanje Hamas pozval, naj sprejme zadnji izraelski predlog za prekinitev ognja v Gazi. Ta predvideva več faz, ki bi postopoma omogočile prekinitev izraelske ofenzive v Gazi ter dostavo nujno potrebne humanitarne pomoči njenim prebivalcem.

V petek je v Arizoni poudaril, da Hamas ostaja edina ovira za prekinitev ognja. “Dejstvo je, da je edina stvar, ki stoji med prebivalci Gaze in prekinitvijo ognja, Hamas,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!