V Katarju se množica poslavlja od vodje Hamasa. Biden: Njegov uboj ni v pomoč

Svet 02. Avg 202414:55 > 15:16 0 komentarjev
pogreb vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije,
Foto: PROFIMEDIA

V mošeji imama Mohameda bin Abdula Wahaba v Dohi se je danes zbralo več sto ljudi in se poslovilo od političnega vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Ismaila Hanije, ki je bil ubit v sredo v Teheranu. Po pogrebni slovesnosti v mošeji so truplo Hanije odpeljali na pokop v mesto Lusail, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ameriški predsednik Joe Biden je medtem dejal, da uboj vodje Hamasa ni v pomoč v pogovorih o premirju v Gazi.

Žalujoči so se postavili v vrsto, da bi se poslovili od Ismaila Hanije, drugi pa so molili pred mošejo pri temperaturah, ki so dosegle tudi 44 stopinj Celzija. Krsto Hanije, ovito v palestinsko zastavo, so za kratek čas prenesli v mošejo, nato pa so vodjo Hamasa odpeljali na pokop v mesto Lusail, severno od katarske prestolnice.

Pogrebnih slovesnosti so udeležili številni uradniki, med drugim katarski emir Tamim bin Hamad al Tani, katarski premier Mohamed bin Abdulrahman, turški zunanji minister Hakan Fidan ter uradniki iz Irana, Pakistana in Malezije. Prisotni so bili tudi predstavniki številnih palestinskih frakcij, poroča španska tiskovna agencija EFE.

Truplo Hanije so v Doho pripeljali iz Teherana, kjer je v četrtek potekala pogrebna slovesnost, na kateri se je zbralo več tisoč ljudi.

Hanija je bil ubit v napadu na rezidenco v Teheranu, potem ko se je v Teheranu v torek udeležil inavguracije novega iranskega predsednika Masuda Pezeškiana. Uboj Hanije, za katerim po prepričanju Hamasa in Irana stoji Izrael, in umor enega najvišjih poveljnikov šiitskega gibanja Hezbolah Fuada Šukra sta sprožila bojazni pred nadaljnjim zaostrovanjem razmer na Bližnjem vzhodu.

Iran, ki velja za podpornika Hamasa, je že zagrozil z maščevanjem Izraelu. Tudi vodja Hezbolaha Hasan Nasrala je opozoril, da se bo libanonsko gibanje zagotovo odzvalo na uboj Šukra. Izraelski premier Benjamin Netanjahu pa je medtem poudaril, da je Izrael pripravljen na vsako agresijo proti njemu. Turčija in Pakistan sta zaradi smrti Hanije za danes razglasila dan žalovanja.

Joe Biden
Joe Biden (Foto: PROFIMEDIA)

Biden: Uboj vodje Hamasa ni v pomoč v pogovorih o premirju v Gazi

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek dejal, da uboj političnega vodje Hamasa Ismaila Hanije, za katerim naj bi stal Izrael, ni v pomoč v prizadevanjih za prekinitev ognja v vojni proti Hamasu v Gazi. Ob tem je v luči napovedi Irana o maščevanju izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočih napetosti in pozval k dogovoru o premirju v Gazi.

Smrt vodje palestinskega islamističnega gibanja Hamas Hanije, ki je bil ubit v sredo v Teheranu, “ni pomagala” v pogovorih s Hamasom o prekinitvi ognja v Gazi, je dejal Biden novinarjem v letalskem oporišču v Marylandu ob sprejemu ameriških državljanov, izpuščenih v okviru izmenjave zapornikov z Rusijo. Ob tem je izrazil zaskrbljenost zaradi naraščajočih napetosti na Bližnjem vzhodu, potem ko je Iran obljubil maščevanje zaradi uboja Hanije, ki ga pripisuje Izraelu.

Kot je dejal Biden po poročanju ameriških medijev, je imel “zelo neposreden” pogovor z Netanjahujem. Pri tem se je zavzel za dosego dogovora o prekinitvi ognja v Gazi. “Imamo osnovo za prekinitev ognja. On (Netanjahu) bi moral ukrepati in oni (Hamas) bi morali ukrepati zdaj,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Biden.

V pogovoru, v katerem je sodelovala tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, je Biden z izraelskim premierjem razpravljal tudi o novi ameriški pomoči Izraelu pri obrambi pred napadi z droni in raketami, so sporočili iz Bele hiše. Biden je ob tem ponovno potrdil zavezanost Washingtona varnosti Izraela pred grožnjami Irana in njegovih posrednikov v regiji Hamasa, libanonskega šiitskega gibanja Hezbolah in jemenskih hutijevcev, poročajo dpa.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!