V Keniji po smrtonosnih protestih na ulicah vojska, v zraku pa vonj solzivca

Svet 26. Jun 202414:25 0 komentarjev
Dan po smrtonosnih protestih v Keniji
Dan po smrtonosnih protestih v Keniji (Foto: PROFIMEDIA)

Kenijski predsednik William Ruto je po torkovih smrtonosnih protivladnih protestih v prestolnici Nairobi za nasilje obtožil "skupino organiziranih kriminalcev", ki da se je infiltrirala med demonstrante. Napovedal je oster odziv. Med tem se je policiji na ulicah pridružila vojska. Zaskrbljenost nad razmerami so izrazili tudi Združeni narodi.

Med torkovimi protivladnimi protesti proti predlaganemu davčnemu zakonu je po navedbah oblasti umrlo najmanj 22 ljudi, od tega 19 v Nairobiju. Več deset ljudi je bilo ranjenih. Protestniki so po poročanju medijev prebili policijske barikade in vdrli v parlament, kjer so povzročili uničenje. Oblasti so sprožile preiskavo.

Kenijski obrambni minister Aden Bare je v odziv na izgrede na ulice v pomoč policiji poslal vojsko, predsednik William Ruto pa je napovedal, da oblasti ne bodo tolerirale nasilja in anarhije.

V večernem televizijskem nagovoru je predsednik “skupino organiziranih kriminalcev” obtožil, da so ugrabili proteste, ki so sicer v številnih drugih mestih potekali mirno. Dogajanje v Nairobiju je ob tem označil za resno grožnjo državni varnosti.

Dan po smrtonosnih protestih v Keniji Dan po smrtonosnih protestih v Keniji
Dan po smrtonosnih protestih v Keniji (Foto: PROFIMEDIA)
Dan po smrtonosnih protestih v Keniji Dan po smrtonosnih protestih v Keniji
Dan po smrtonosnih protestih v Keniji (Foto: PROFIMEDIA)
Dan po smrtonosnih protestih v Keniji Dan po smrtonosnih protestih v Keniji
Dan po smrtonosnih protestih v Keniji (Foto: PROFIMEDIA)

Po poročanju dopisnika francoske tiskovne agencije AFP je danes v bližini parlamenta okrepljena prisotnost policije, hkrati pa je v zraku še čutiti vonj solzivca. Organizatorji protestov so pozvali k novim mirnim demonstracijam. Oblastem so sporočili, da jih “vseh ne morejo ubiti”.

Zaskrbljenost nad razmerami je v imenu generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa že izrazil njegov tiskovni predstavnik, ki je ob tem dejal, da je prvi mož ZN žalosten zaradi poročil o smrtih in poškodbah, ki jim niso ušli niti novinarji in zdravstveni delavci.

Kenijsko združenje zdravnikov je danes opozorilo, da bo število mrtvih še naraslo, predsednik združenja pa je ob tem dejal, da še nikoli ni videl “takšne ravni nasilja nad neoboroženimi ljudmi”.

Kenijska policija naposled začela varnostno misijo na Haitiju

Na Haiti je v torek v okviru večnacionalne varnostne misije naposled prispel prvi kontingent kenijskih policistov. Premier karibske države Garry Conille je začetek misije, ki jo je Varnostni svet ZN odobril že oktobra lani, pozdravil kot edinstveno priložnost za ponovno vzpostavitev reda na otoku, ki se spopada z brezvladjem in nasiljem tolp.

Kenijski predsednik William Ruto je v ponedeljek v Nairobiju slovesno pospremil policiste na, kot je dejal, zgodovinsko solidarnostno misijo. Na Haiti jih je zaenkrat prišlo najmanj 200, skupno pa bo pri misiji sodelovalo približno tisoč kenijskih policistov. K napotitvi lastnih sil se je zavezalo več kot deset, večinoma karibskih držav.

Prihod kenijskih policistov na Haiti
Prihod kenijskih policistov na Haiti (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!